ABD'de yetkililer, kasırga sırasında herkesin "kendi başının çaresine bakmak" zorunda kalacağı, acil durumda bile ekiplerin gelmesinin mümkün olamayacağından hareketle, Amerikalılara tüm gerekli önlemleri acilen almaları çağrısında bulunuyor.
 
Bu noktada özellikle yeterli gıda, su ile ilaç stoğu önem taşıyor. Bunun yanında, kasırganın ağır vurması beklenen yerlerde yaşayanlardan pencerelerini kasırgadan korumak için kapatmaları, tüm bahçe eşyalarını kaldırmaları, ağaçlarını budamaları, tüm ihtiyaçları önceden alıp hazırlamaları isteniyor.
 
Irene kasırgasının "en kötü" vuracağı yerler arasında olmayacağı öngörülmesine rağmen Washington'da da tüm hazırlıklar başladı.
 
Kasırga dolayısıyla, hayatı felç edebilecek şiddetli yağış beklendiğinden hafta sonu başkentte marketler dahil hemen her yerin kapalı olması bekleniyor. Başkentliler de bu nedenle, dün iş çıkışından itibaren neredeyse marketlere "hücum" etti. Özellikle ekmek, su, temizlik malzemeleri ve hazır gıda rafları erkenden boşaldı.
 
-KASIRGAYA HAZIRLIK LİSTESİ...-
 
Başkentte, birçok apartman yönetimi de apartman sakinlerine kasırgaya karşı hazırlık listeleri ve bilgi notları gönderiyor.
 
Listelerin içeriğine bakıldığında, kasırganın ne kadar ciddiye alındığı görülebiliyor.
 
Bilgi notlarında, şiddetli yağmur nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin olabileceği ve bunların birkaç gün sürebileceğine dikkat çekilerek, vatandaşlardan özellikle bu konulara hazırlıklı olmaları isteniyor.
 
Bu nedenle listenin başında pişirilebilecek yemekler yerine, hemen bozulmayacak hazır gıda veya atıştırmalıkların depolanması öneriliyor.
 
Gıdaların en az 3-5 gün yetecek düzeyde olması gerektiği belirtilen listelerde, diğer gerekliliklere yönelik bazı örnekler ise şöyle:
 
-Her bir kişiye her gün bir galon olmak üzere 3-5 günlük içecek su,
 
-Bol miktarda tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve su olmama olasılığına karşı plastik tabak ve çatal bıçaklar,
 
-Yağmura uygun kıyafetler, ek battaniyeler,
 
-İki hafta yetecek miktarda ilaç,
 
-Hijyenik el temizleyicileri, mum, fener, ek piller, pille çalışan radyo, bol miktarda çöp poşetleri ve diğer poşetler,
 
-Büyük ve küçüklerin vakit geçirebilmesi için bol kitap, oyuncak ve oyunlar,
 
-Apartmanların terk edilmesi gerekmesi halinde açık havada yemek yapmayı sağlayacak gazla çalışan ocaklar,
 
-Yangın söndürücü,
 
-Sivrisinek ve diğer böceklere karşı ilaçlar.
 
Bebekli aileler ve evcil hayvan sahiplerine de bebek ve hayvanların tüm ihtiyaçlarını bolca yanlarında bulundurmaları tavsiyesinde bulunuluyor.
 
Vatandaşlara, acil durumlar için tüm bunları içeren taşınabilir bir çanta hazırlamaları da tavsiye ediliyor.