Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapatılması istemiyle devam eden ROJ TV davasında, televizyonun eski İranlı müdürü ve davanın en önemli tanıklarından Manuçehr Tahsili Zonuzi ifade verdi.

Kopenhag Şehir Mahkemesinde görülen duruşmada, mahkeme binasının etrafında ve mahkeme salonunda Danimarka polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. Salona girenler, tek tek çelik yelek giymiş polisler tarafından aranarak içeri alındı.

Duruşmaya tanık olarak çağrılan İran asıllı eski müdür Manuçehr Tahsili Zonuzi ifade verdi. Sıkı güvenlik önlemleri ile mahkeme heyetinin kullandığı arka kapıdan duruşma salonuna alınan Zonuzi, İran uyruklu olduğunu söylerek, tercüman aracılığıyla savcı, mahkeme heyeti ve avukatın sorularına yanıt verdi.

İfadesinde Aralık 2003 yılında yayın için lisans alındığını ve Nisan 2004 yılında yayına başlayan ROJ TV'yi kuranlardan birinin de kendisi olduğunu kaydeden Zonuzi, ROJ TV'ye bağlı şirketlerin hepsinde terör örgütü PKK'lı birinin bulunduğuna işaret etti.

Zonuzi'ye ayrıca, mahkemede kurulan televizyon ekranlarına getirilen görüntülerle, kamplarda çekilen televizyon çalışanlarının kimlikleri de soruldu. Zonuzi, televizyonda spiker olarak çalışan ya da program yapan bu kişilerden bazılarını tanıdığını söylerken, ancak hepsinin isimlerini bilmediğini kaydetti.

-''KAMPLARA KAMERA GÖNDERİLİYORDU''-

İranlı eski müdür Zonuzi, ROJ TV ekranlarına canlı yayınlara çıkarak, Türkiye'ye karşı saldırı emirleri veren, insanları tehdit eden teröristlerle röportajların Belçika'da kurulu bulunan ROJ TV'deki uydu telefonları ile yapılmış olabileceğini de söyledi. Zonuzi, duruşmadaki ifadesinde ayrıca, aynı televizyon kanalının terör örgütü PKK'nın kamplarına kameraman gönderdiğini bildiğini de belirtti.

Terör örgütü PKK'nın Kandil ve Hakurk'taki kamplarında ''Entellektüel Komite'' adı altında ideoloji birimi bulunduğuna da dikkati çeken Zonuzi, bu kamplarda zaman zaman PKK'lı teröristlerin katıldığı derslerde eğitim verildiğini söyledi.

Zonuzi, kapatılan Mezopotomya Haber Ajansı'nın ardından terör örgütünün yurtdışındaki medya sorumluları tarafından Fırat Haber Ajansı'nın kurulduğunu ve faaliyete geçirildiğini de sözlerine ekledi.

-TELEVİZYONUN MALİ KAYNAKLARI DA SORULDU-

Duruşmada savcı, Zonuzi'ye, ROJ TV'nin mali kaynaklarını da sordu.

Zonoozi bunun üzerine televizyon kanalının yayın yapabilmesi için gerekli kaynağın 8 ila 8,5 milyon avro olduğunu, uydu üzerinden yayın yapmanın maliyetinin yıllık giderinin 800 bin avro olduğuna işaret etti.

Televizyona gerekli en büyük kaynağın Danimarka'da faaliyette bulunan Kürt Kültür Fonu tarafından karşılandığını bildiren Zonuzi, ayrıca, Botan Kültür Fonu ile İsviçre'deki Manojan adlı Fonun da televizyona kaynak aktardıklarını söyledi.

Zonuzi ayrıca, reklamlar ve sponsorlardan da kaynak geldiğini bildirirken, kendisinin bazı fonlara gönderdiği ve para isteğinde bulunduğu yazıları mahkemedeki televizyon ekranına getirildi. 6 Ağustos 2006 yılında yazılmış mektuplardan birinde Zonuzi'nın 10 milyon Danimarka kronu istediğini bildiren mektup da ekranlara getirildi.

-ROJ NV'DEN BAĞIMSIZ OLMAK İSTEDİM-

Zonuzi ayrıca ifadesi sırasında, yurtdışında yaşayan insanlardan toplanan paraların kendisi tarafından bankalara yatırıldığını anlatırken, televizyon kanalına gelen paraları terör örgütü PKK'nın ekonomi biriminin kontrol ettiğini söyledi.

Televizyonda yayınlanan programların Belçika'daki stüdyolarda yapıldığını ve Kopenhag'da stüdyo olmadığını söyleyen Zonuzi, ayrıca, ROJ NV'den gelen programlar için bir sözleşme olmamasına rağmen para ödendiğini ve buna kendisinin karşı çıktığını anlattı.

Bu nedenle aralarında anlaşmazlık çıktığını da kaydeden Zonuzi, ROJ NV'nin sahibinin kim olduğunu bilmediğini ileri sürerken, ROJ NV'den bağımsız olmak için çok mücadele verdiğini ancak başaramadığını savundu.

Duruşmanın pazartesi günü devam edilmek üzere ertelendiği ve Zonuzi'nin ifade vermesine de devam edileceği bildirildi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da devam eden duruşmada ifade veren İranli Monuçehr Tahsili Zonuzi, daha önce Danimarka polisine verdiği ifadesinde, ROJ TV ile terör örgütü PKK arasındaki ilişkileri doğrulayan beyanlarda bulunmuş, daha sonra da Danimarka'nın Berlingske gazetesine de bu yönde açıklamalar yapmıştı.

Ölüm tehditleri aldığı bildirilen Zonuzi, koruma altında tutuluyor.