Türkiye iadesini istedi ancak İran serbest bıraktı. Operasyon sırasında Urumiye’de tutulan Karayılan, Türk savaş uçaklarının attığı bombalardan kurtulmuş oldu...

PKK’nın Kandil’deki lideri Murat Karayılan’ın İran tarafından yakalandığı ve bir süre sonra serbest bırakıldığı iddia edildi. Yeni Şafak Gazetesi’nin haberinde ilginç detaylara yer verildi. Habere göre PJAK’a karşı operasyon düzenleyen İran, Türkiye’ye ortak harekat önerdi. Türkiye, istihbarat paylaşımını tecih etti. MİT, koordinat verdi ve İran, Türkiye’nin Kandil’e düzenlediği sınırötesi hava harekatından 2 gün önce, Karayılan’ı ve bir grup PKK’lı yöneticiyi yakaladı. Böylece, Urumiye kentine götürülen Karayılan ve yönetici kadro bombalardan kurtulmuş oldu. İran bilgi vermeyinc Türkiye kendi kanallarından Karayılan’ın yakalandığını öğrenince iade istedi. Ancak İran Karayılan’ı serbest bıraktı. Abdülkadir Selvi imzasıyla yayımlanan haberden detaylar şöyle:

‘Birtakım gariplikler var’

Karayılan’ın yakalandığı haberi bir heyecana vesile olmuştu. İran önce teyit etmiş, sonra, “İki numaralar karışmış” demişti. Başbakan Yardımcısı Arınç bile, bir takım gariplikler yaşandığına dikkat çekme gereği duydu. Karayılan’ın yakalandığı haberi, Silvan baskınından 16 gün sonra ve Kandil’e yönelik hava harekatından 2 gün önce meydana geldi. Kandil’e hava operasyonları 18 Ağustos’ta düzenlenmişti, Karayılan’ın yakalandığı haberi ise 16 Ağustos’ta duyuldu.

Ankara dikkatli

Karayılan’la ilgili ulaştığım bilgi ise, o tarihlerde Karayılan’ın İran tarafından yakalandığı yönünde. PJAK operasyonunda İran’la istihbarat paylaşımı yapıldı. Bunu Atalay da teyit etti. MİT koordinat verdi Karayılan bir toplantı sırasında derdest edildi. Bu bilgiye itiraz edilmiyor. Götürüldükleri Urumiye’de bir süre pazarlık yapıldı. Bu ne anlama geliyor? İran’ın kontrolü altındaki PKK yöneticileri aynı zamanda hava harekatından da kurtulmuş oluyor. Ankara’nın üzerinde durduğu nokta bu. İran yakalıyor, Türkiye’ye bilgi vermiyor, Türkiye kendi kanallarından bu bilgiye ulaşıyor ama İran, yakaladığı Karayılan ve bir grup PKK yöneticisini Türkiye’ye iade etmiyor. Orada bir “oyun” dönüyor. Ne yapıyor? Karayılan’ı serbest bırakıyor. Örgütte etkili olan Suriyelilerin önünü açılıp, bu ülkedeki iç karışıklıklar sırasında Kürtlere karşı PKK’yı yanında tutma karşılığında mı Karayılan, “Araziye bırakıldı?” Karayılan olayında bu ve buna benzer soru işareti çok.

ÜÇ BAKANDAN ÜÇ FARKLI AÇIKLAMA

‘Yakalandığını doğrulamadım’ - Başbakan Yard. Bülent Arınç

Arınç, Karayılan’ın İran tarafından yakalandığının kendisi tarafından “doğrulandığı” yönündeki haberlerin yalan olduğunu, kendisinin böyle bir açıklama yapmadığını kaydetti.

‘Vakti gelince açıklarız’ - İçişleri Bakanı İ. Naim Şahin

Şahin, “Murat Karayılan’ın İran tarafından yakalandıktan sonra bırakıldığı iddiaları var, ne diyorsunuz?” sorusuna, “Vakti geldiğinde açıklarız” karşılığını verdi.

‘Önce istihbarat konuşsun’ - Savunma Bak. İsmet Yılmaz

Yılmaz, Karayılan’ın yakalandığı, daha sonra bırakıldığına ilişkin haberleri, “İstihbarat birimleri açıklamadan inanmamak, temkinli yaklaşmak lazım” diye değerlendirdi.
vatan