Türkiye'ye verilen İran doğal gazının tamamen kesilmesinin ardından, yapılan görüşmeler çerçevesinde bugün doğal gaz akışının yeniden başlaması beklenirken, ''Aşırı soğukların devam ettiğini'' gerekçe gösteren İran tarafı gaz akışına başlayamadı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran cumhurbaşkanı özel temsilcisiyle yaptığı görüşmenin ardından, doğalgaz akışının bugün başlayacağını bildirmişti.

Reuters'a bilgi veren yetkili, "İran'dan gaz akışı bugün başlamayacak. İranlı yetkililer doğalgazı ne zaman vermeye başlayacaklarını ise bildirmedi.

''OTELLER ARTIK ISITILMIYOR''

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, dağıtıcıların otellere LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

POYD Başkanı Volkan Şimşek, İran'ın soğuk havaları gerekçe göstererek Türkiye'ye doğalgaz vermeyi durdurmasının otelleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Dağıtıcı şirketlerin BOTAŞ'tan LNG alamadıkları gerekçesiyle otellere gaz vermeyi kestiğini ve bunu yazıyla duyurduklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

''Otellerde LNG sıkıntısı yaşanmaya başladı. İran'dan gelen doğalgaz hem evlerin ısıtılması hem de elektrik üretiminde kullanılıyordu. Otellere
verilen LNG ise Nijerya ve Cezayir'den tankerlerle geliyordu. İran doğalgazı kesince tankerlerle gelen LNG, evlere verilmeye başlandı ve
otellere LNG kesildi. İran'ın doğalgazı kesmesi, otelleri de zor duruma düşürdü.''

Volkan Şimşek, LNG'si biten bazı otellerin ısıtmayı durdurduğunu, sıcak suyu kestiğini ifade ederek, şunları söyledi:''LNG ile otelin ısıtılması, sıcak su sağlanıyor. Mutfak LNG ile çalışıyor. LNG gelmezse mutfak çalışmaz, oteller ısınmaz, sıcak su verilmez. Bir süredir LNG alamayan oteller sıkıntıya düştü. Bugünden itibaren bazı oteller ısıtmayı ve sıcak su vermeyi durdurdu. Bu gelişme çok kötü. Bir an önce bu soruna çare bulunmalı.''

Kış aylarında turistler kalırken ısıtmanın ve sıcak suyun kesilmesinin olumsuz etki yapacağını vurgulayan Şimşek, ''2008 yılı rezervasyonlarının alındığı dönemde otellerdeki bu sıkıntı yayılırsa rezervasyonlar olumsuz etkilenir. Rezervasyonlara zarar gelebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu soruna acil çözüm getirmeli. Otellere yeniden LNG verilmesinin sağlanması gerekir'' diye konuştu.

ALINAN TEKBİRLER

Diğer taraftan alınan tedbirler kapsamında Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen 'Batı hattından' alınan ve en son 36,5 milyon metre küpten, 39 milyon metre küpe artırılan doğal gaz miktarı, 42 milyon metre küp seviyesine kadar çıkarıldı.Mevcut koşullarda ayrıca Rusya'dan Mavi Akım hattından 36-38 milyon metre küp, Azerbaycan'dan 14 milyon metre küp günlük doğal gaz akışı sağlanıyor.

SPOT PİYASADAN LNG İLAVESİ

Öte yandan sisteme ilave sağlamak amacıyla spot piyasadan LNG tedarik ediliyor. Marmara Ereğli LNG terminalinden yaklaşık 22 milyon metreküp, Aliağa terminalinden 18 milyon metre küp, Silivri yer altı depolarından da 15 milyon metre küp gaz sağlanırken, dün Marmara Ereğli LNG terminaline
gelen, bugün de Egegaz'a gelecek LNG gemileriyle, sisteme takviye sağlanıyor.Dün Marmara Ereğli terminaline yapılan yüklemeyle, 80 milyon metre küp doğal gaza eş LNG, sisteme ilave edildi.

BAKANLIK: HERHANGİ BİR SIKINTI YOK

Enerji Bakanlığı yetkilileri, İran ulusal gaz şirketi sözcüsünün yaptığı açıklama ve soğuk hava koşullarının devam etmesi nedeniyle, bugün-yarın İran'dan doğal gaz akışının yeniden başlamasının beklenmediğini, ancak alınan tedbirlerle şu an için herhangi bir sıkıntının söz konusu
olmadığını ileri sürdüler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta soru üzerine, İran'dan Türkiye'ye doğal gaz akışının yeniden başlatılması konusunda İranlı
yetkililerle görüştüğünü belirterek, ''En geç Pazartesi'ye kadar bu işi çözeceklerini söylediler'' demesine karşılık, İran ulusal gaz şirketinin
sözcüsü Ebadullah Ghanbari, Cuma günü, İran'da ender görülen aşırı soğuk hava dalgası yüzünden iç talebi karşılamakta karşılaşılan sorunların
devam etmesi halinde, Türkiye'ye doğal gaz akışına başlanmayacağını açıklamıştı.

TÜRKMENİSTAN-İRAN GERGİNLİĞİ

İran Petrol Bakanı Golamhüseyin Nozari'nin gaz sevkini iki hafta önce kesen Türkmenistan'ın arzı yeniden başlatmaması halinde, Türkmen gazı alımını tamamen durduracaklarını açıkladığı bildirildi.

Pazar günü İran'ın Fars Haber Ajansı'na konuşan Nozari Türkmenistan'ın İran'a sattığı doğalgazın fiyatını ikiye çıkarmak istediğini belirtti.

Türkmenistan günlük 23 milyon metreküpe kadar çıkan arzını geçen ay durdurmuştu. Türkmenistan kesintinin nedeninin teknik sorunlar olduğunu belirtmesine rağmen İranlı yetkililer, Aşkabat'ın İran'a sattığı gazın fiyatını artırmayı da amaçladığını söylüyor.

Nozari'nin "Türkmenistan önce doğalgaz akışını başlatmalı ardından (fiyatı) tartışmalı...Aksi takdirde Türkmen gazına ihtiyacımız olmadığını açıklayacağız" dedi.

Büyük gaz rezervlerine rağmen ihtiyacının bir kısmını ithal eden İran, Türkmenistan'dan ihtiyacı olan doğalgazın yaklaşık yüzde 5'ini alıyor. Söz konusu arz kesintisi İran'ın Türkiye'ye doğalgaz ihracının da durmasına neden oldu.

AJANSLAR