Son günlerde birden bire Hakkari çevresinde artan çatışmalar ve ilk defa PKK'nın vur-kaç taktiği uygulamadan mevzi koruma yoluna gitmesi farklı soruları akıllara getirdi.

İddia edilene göre bölgede İran başta olmak üzere birçok ülkenin istihbarat servisi Hakkari ve çevresini Halep'e çevirmek istiyor. Gazeteci Yazar Haşim Söylemez'in ulaştığı istihbarat raporları'na göre bölge daha da karışacak. İşte Haşim Söylemez'in ulaştığı o bilgiler:

"İran İSTİHBARATININ DERİN HAMLESİ"

Son günlerde Hakkari'de Şemdinli merkezli yaşanan olaylar salt bir PKK eyleminden çok devletler arasında süren çatışmanın bir yansıması. Bölgede etkin olmak isteyenler Türkiye'ye 'Suriye'ye karışma' mesajını PKK üzerinden vermek istiyor. Çok ilginç ama İstihbarat raporlarına göre ise Suriye'de etkin olan PYD ile İran istihbaratı El Muhaberat ortak çalışıyor.

"MİT'İN OLAYLARIN ÇIKACAĞINDAN HABERİ VARDI"

Günlerdir Şemdinli'de devam eden çatışmalar bundan sonra dabir süre devam edeceğe benziyor. Zira örgütün bütün kayıplarına rağmen bu alanda çekilmeme kararı aldığı gibi başka ilçelere girme kararı alarak çatışma alanını genişletmek istediği belirtiliyor. Çukurca, Eruh gibi yerlerde de benzer olaylar tertipleniyor ve bu konuda ciddi hazırlıklar yapılıyor. İşin en ilginç yanı ise örgütün Suriye'de olayların çıkmasından bu yana Şemdinli ve bu havzasında şehir eylemi planladığı MİT istihbarat raporlarına yansımasına rağmen bir müdahalenin yapılmamış olması kafaları karıştırıyor. Evet MİT bu eylemlerin yapılacağını bir yıldır biliyordu.

Ancak bu istihbarat bilgileri diğer güvenlik güçleriyle paylaşılmadığı da edinilen bilgiler arasında. Zira Suriye'de olayların başlaması üzerine örgüt sanki olacakları önceden biliyormuşçasına Şemdinli'yi bir Halep'e dönüştürme planı yaptığı ortaya çıktı. Kod adı 'Halep intifadası' olan bu planda şehre girip burada halkı canlı kalkan olarak kullanmak ve devlet ile halkı karşı karşıya getirip ilçe merkezinde bir çatışma ortamı oluşturmaktı.

RAPORLARA GÖRE OLAYLAR ARTACAK

Aynı tehlikeli plan Çukurca ve Eruh içinde tertip edildiği belirtiliyor. Örgüt mensupları İran'ın kontrolünde Şehidan kampından hazırlık yaptıkları ve İran'ın kendilerine yardım ettiği de vurgulanıyor. İşin en ilginç yanı ise Oslo görüşmeleri devam edilmesi istenirken ve ufakta olsa açılımların yapılmasına rağmen böylesine bir plandan devletin en etkin istihbarat kurumunun rapor hazırlamasına rağmen ön müdahalenin yapılmamış olması.

Çünkü dış güçler ve MİT'in içindeki bir ekip Türkiye'yi karışmaya başlayan Ortadoğu'da zor durumda bırakmak istiyor. Bunun için El Muhaberat, MOSSAD ve İran gizli servis SAVAK'ın da aktif rol oynadığı bilgisi ise askeri istihbarat tarafından not edilmiş durumda. Alman BND ve Rus istihbaratı da aktif halde bölgede.

Şemdinli ve muhtemel diğer yerlerde yaşanması muhtemel çatışmaların şekli eskileri nazaran çok farklı; örgüt buralarda bir zafer gösterisi yapmaktan çok Türkiye'nin Suriye'ye müdahale yapması ve Suriye'yi hedef alan açıklamalar yapmasına karşılık yapıldığı belirtiliyor. Türkiye'ye ' Halep ile uğraşacağına kendi Halep'ine bak' mesajı PKK'nın şehirde yapmak istediği çatışma ortamı ile verilmek isteniyor. Şemdinli olayı aslında devletlerarası bir hamleden ibaret. Bunun için yaşanları salt bir PKK eyleme olarak yorumlamak yanlış.

"PYD HAKKINDA TÜM BİLİNMEYENLER"

Türkiye istihbarat birimlerince ortak hazırlanan raporda Suriye'de PKK'ın devamı olan siyasi parti PYD ile ilgili ilginç tespitler yapılıyor. Rapora göre Suriye Kürtleri sadece kullanıyor; Suriye tarih boyunca Kürtlerine yönelik zulüm yaptı. Kürt nüfusunu vatandaş olarak görmedi. Kürtlerin ticaret yapmasını, mal-mülk edinmesini, sağlık hizmetlerinden yararlanması, eğitim öğrenim görmesinin mümkün olmadığı, hatta devlet tarafından seçme seçilme hakkının verilmediği bir gerçektir.

Suriye Devletinde Kürt halkının hakkını savunduğunu iddia ederek siyasi parti olarak faaliyet gösteren PKK/KCK'nın bir uzantısı olarak görülen PYD (Partiya Yekitiya Demokratik-Demokratik Birlik Partisi) isimli legal bir parti ve 2003 yılında kuruldu. Ayrıca PKK'ya da bazı konularda destek verdi. PKK da almış olduğu desteklerden dolayı Suriye topraklarında eylem gerçekleştirmedi. Bölgede sadece siyasi ve ideolojik çalışmalar yaptı.

Raporda ayrıca şu noktalara da dikkat çekiliyor; PYD'nin Kürtler tarafından seviliyor. Özellikle Kadın ve gençlik kollarında çok aktif faaliyetleri bulunuyor. Örgüte katılımın daha çok gençler ve bayanlardan oluşuyor.

Suriye'den örgüte katılım oran yüzde 70. Aralarında 13 yaşında çocuklar bile var. Beşar Esed'in halen Suriye iktidarında kalmasının en önemli sebebi Alevi halkının destekleri, ikinci nedenin ise en güçlü Kürt partisi olan PYD'nin mevcut rejime vermiş oldukları desteklerden kaynaklanıyor. Türkiye de Kürt halkına tanınan haklar ile Suriye de Kürtlerin sahip olduğu hakların kıyaslanamayacak derecede birbirinden uzak durumdadır. Türkiye de PKK/KCK terör örgütüne yardım eden siyasi partinin çok sayıda milletvekilinin bulunuyor. İktidar partisi içerisinde Kürt kökenli bakanların, Kürt memurların asker ve polislerin olması Suriye'den farklı bir tablo göstermektedir."