Açıklamada, nükleer yakıt çubuğunun içinde zenginleştirilmiş uranyum olup olmadığı hakkında bilgi verilmedi.

İran daha önce, uluslararası yaptırımların yakıt çubuklarını yabancı piyasalardan almasına yasak getirmesi nedeniyle yakıt çubuklarını kendisinin üretmek zorunda olduğunu bildirmişti. Zenginleştirilmiş uranyum içeren nükleer yakıt çubukları nükleer enerji santrallerine yakıt sağlıyor.

İran'ın son mühendislik başarısının, Batı'nın Tahran yönetiminin atom bombası yapma kapasitesi hakkındaki kaygıları artırdığı bildiriliyor.

ABD'DEN BU KEZ BANKALARA YAPTIRIM
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile iş yapan bankalara yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı imzaladı. Obama'nın onayladığı tasarı, İran Merkez Bankası’yla çalışan finansal kurumları kapsıyor. Tasarıya göre, yaptırımlar hem özel hem merkez bankaları dahil kamu bankalarına uygulanabilecek. Yaptırımlar yürürlüğe konmadan önce sözkonusu kurumlara 60 ila 180 gün önceden uyarıda bulunulacak.

AMAÇ İRAN’IN PETROL GELİRİNİ DÜŞÜRMEK
İran ile iş yapan bankalar Amerikan finansal piyasasına giremeyecek ve çalışamayacak. Tasarıda, İran ile işbirliği düzeyinin düşüren ülkelere yaptırım muafiyeti de getiriliyor. Amerikalı yetkililer, bu yaptırımlarla amacın İran'ın petrol gelirini düşürmek olduğunu belirtti.