İran'da Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, ülkesinin sahip olduğu füzelerin menzilinin iki ya da üç bin kilometreden fazla olduğunun ilan edilmesi halinde,bundan kuşku duyulmaması gerektiğini söyledi.

Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Rızai, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde verdiği konferansta, Batı ile ilişkiler, yaptırım, ekonomi ve nükleer müzakereler gibi konulara değindi.

"BATILILAR 100 YILDIR BİZİMLE UĞRAŞIYOR"
Batılı ülkelerin yüz yılı aşkındır İran'ın kalkınmasını ve gelişmesini önlemek için her yola başvurduğunu öne süren Rızai, Batılıların özellikle son 30 yılda İran'ın karşısında yer aldığını ifade etti.

İran'a yönelik yaptırımların son birkaç yılda en uç noktaya vardığını dile getiren Rızai, petrol ihracatı ve İran Merkez Bankası'nın yaptırımlar listesine alındığını hatırlattı.

"Batılılar nükleer enerji faaliyetlerimizden dolayı mı yaptırım uyguluyor?" diye soran Rızai, "Gerçek olan şu ki onlar İran'ın kalkınması ve gelişmesine karşılar ve bunu belli bir düzeyde tutmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK VE YERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ
Rızai, İran'ın ekonomik bağımsızlığı ile yerli üretimin öneminden söz ettiği konuşmasında, mantıklı siyaset ve diplomasinin bu konuda tamamlayıcı unsurlar olduğunu belirtti.

Bağımsız ekonominin tüm kapıları dışarıya kapatmak anlamına gelmediğine işaret eden Muhsin Rızai, fırsatlardan yararlanmanın önemini vurguladı.

"BİR TARAFTA TÜM DÜNYA, DİĞER TARAFTA BİZ"
Rızai, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleriyle yakında yapacakları müzakerelere ilişkin ise "5 artı 1 ile müzakere, gücümüzü gösteriyor. Bir tarafta tüm dünya diğer tarafta da biz oturuyoruz" dedi.

İLK KEZ AÇIKLADI
İran'ın savunma sanayindeki gelişmesine de değinen Rızai, "İran'ın sahip olduğu füzelerin menzilinin 2 ya da 3 bin kilometreyi aştığı ilan edilirse, bundan kuşku duymamalıyız" diye konuştu.

İran'ın, iki bin kilometre menzilli "Şahap" ve "Siccil" füzelerine sahip olduğu biliniyordu.

İran'da ilk kez bir yetkili, füze menzillerinin 2 ya da 3 bin kilometreden fazla olabileceği yönünde açıklamada bulunmuş oldu.