İran ile ABD arasındaki buzlar, Barack Obama'nın başkan seçilmesiyle birlikte erime sinyalleri verirken, ABD'li savcıların son girişimi, Tahran-Washington hattında yeni bir krize neden olacağa benziyor. ABD'de federal savcılar, İran hükümeti tarafından gizlice kontrol edildiğinden şüphelendiği Alavi Vafkı'nın, aralarında 4 cami ve New York'taki bir gökdelenin de bulunduğu malvarlığına el konulması için harekete geçti. 500 milyon doları aşan değere sahip malvarlığına el konulması istemiyle federal mahkemeye dava dilekçesi sundu.

EN BÜYÜK HACİZ OLUR

Olayın, Amerikan tarihinin terörizmle mücadele kapsamındaki en büyük hacizlerinden birini oluşturabileceği belirtiliyor. Vakfın varlıkları arasında banka hesapları, New York, Maryland, California ve Houston'daki okul ve camilerden oluşan İslam merkezleri, Virginia'da 100 dönümlük arazi ve New York'ta 36 katlı bir gökdelenin bulunduğu bildirildi. ABD, İran'ın nükleer programına destek sağlamakla suçladığı Bank Melli ile iş yapılmasına izin vermiyor. Vakfın malvarlığına el konulmasının ABD yönetimiyle Amerikalı Müslümanlar arasındaki ilişkileri kızıştıracağı yorumları yapılıyor. Öte yandan ABD Başkanı Obama, İran'a yönelik yaptırımların süresini bir yıl daha uzattı.

Paravan gökdelen

ABD'li savcılar, Alavi Vakfı'nın, New York'taki gökdelen şeklindeki işhanını İran hükümeti adına işlettiğini ve Assa Corp. adlı paravan şirketle birlikte çalışarak, milyonlarca dolarlık kira gelirini İran devlet bankası Bank Melli'ye transfer ettiğini" savundu.

Japonları kızdıran ziyaret

ABD Başkanı Barack Obama dün 8 günlük Asya turunun ilk ayağı olan Japonya'ya gitti. Tokyo'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler ABD'nin Japonya'daki tartışmalı Okinawa üssünün taşınma planlarını protesto etti. Eylemciler, Obama'nın ABD'nin 1945'te atom bombası attığı Hiroşima ve Nagasaki'yi ziyaret etmemesini de protesto etti./yeni şafak