ABD ise İran'a yaptırım öngören kanun tasarısını kabul etti. İran'a benzin satan şirketler cezalandırılacak.

İran-ABD hattında dün yaşanan iki sıcak gelişme dünyayı alarma geçirdi. Tahran yönetimi Doğu Avrupa ve İsrail'i vurabilecek en uzun menzilli Siccil-2 füzesini başarıyla fırlattığını duyurdu. Devlet televizyonu, son dakika olarak verdiği haberde, katı yakıtla çalışan karadan karaya Siccil-2'nin hedefine ulaştığını açıkladı.
Hemen ardından Amerikan Temsiciler Meclisinin İran'a yaptırım uygulanmasını öngören kanun tasarısını oy birliğiyle kabul ettiği haberi geldi. Yeni kanuna göre İran'a benzin satan şirketler cezalandırılacak.

SENATO'DAN GEÇECEK

İran'ın füze denemesiyle eşzamanlı açıklanan ABD yaptırım kararının Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Tasarıda, İran'a benzin satan şirketlerin cezalandırılması öngörülüyor. İran, petrol üreten bir ülke olmasına rağmen, benzininin yüzde 40'ını dışarıdan alıyor. Kanun tasarısının, İran'a rafine petrol satan isviçreli şirketler Vitol ve Glencore, Hollanda-İsviçre şirketi Trafigura, Fransız Total, İngiliz British Petroleum, ve Hintli Reliance şirketlerini kapsadığı belirtiliyor.

SUÇÜSTÜ YAPILACAK

Öte yandan Siccil-1 füzesini 12 Kasım 2008'de ilk kez deneyen İran, bu füzenin daha gelişmiş versiyonu olan "Siccil-2" füzesini de 20 Mayıs 2009'da fırlatmıştı. İran'ın katı yakıtla çalışan uzun menzilli füzelerinin en önemlisini oluşturan Siccillerin 2 bin kilometre menzilli olduğu açıklanmıştı. Bu arada İngiliz The Times gazetesinin ortaya attığı ve İran'ın nükleer bir bombada patlamayı tetikleyen parça olan nötron başlatıcısının denenmesi için hazırlık yaptığı haberine karşı Washington'un sessiz tutumunun "delilleri biriktirip suçüstü yapmak" amacı taşıdığı da ifade ediliyor./yeni şafak