Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport, İran Savunma Bakanlığı ve Uzay Endüstri Kurumu’nun teslimi iptal edilen S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili Cenevre’de uluslar arası mahkemeye 4 milyar dolarlık tazminat davası açtığını açıkladı.

Cenevre’de başlayan dava ile ilgili değerlendirmede bulunan Rus şirket, “Dava için başvuru 13 Nisan 2011’de yapıldı. Taahhütlere uyulmadığı gerekçesi ile Tahran 3,985 milyar dolar zarar gördüğünü iddia ediyor. Henüz tarafların dinlenilmesine başlanmadı.” ifadelerini kullandı.

Haziran 2010’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran nükleer programı nedeni ile silah ihracının durdurulması kararı alınmıştı. Kremlin de 2007’de anlaşma sağlanan 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi anlaşmasını iptal etmişti. Rusya ön ödeme olarak aldığı 166,8 milyon doları da iade etti.

Tahran’a göre S-300 füze savunma sistemleri saldırı değil, savunma silahı. Dolayısı ile Güvenlik Konseyi’nde ele alınan yaptırım paketi içinde değerlendirilmemesi gerekiyor.

İran’ın dava açmasına tepki gösteren Moskova, 1 cent fazla ödeme yapmayacağını belirtiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da daha önce yaptığı açıklamada, anlaşmanın iptali nedeni ile İran’ın herhangi bir zarar gördüğünü düşünmediklerini, konunun kendileri açısından kapandığını ifade etmişti.