Kuzey Irak"a içlerinde EBSO eski Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın"ın da bulunduğu 25 kişilik heyetle iş ve inceleme gezisinde bulunan Egeli işadamları, milyon doları aşan bayilik ve ortak yatırım anlaşmasıyla döndü. Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) ile İzmir İşadamları Derneği"nin (İZİAD) organizasyonuyla 6-9 Ekim tarihlerinde Kuzey Irak"ın Süleymaniye, Kerkük ve Erbil kentlerinde inceleme yapan işadamları, çok farklı sektörlerde işbirliklerine imza attı.

ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Kuzey Irak"da yatırım açısından çok ciddi bir pazar olduğunu belirterek “Petrol gelirleri ile zenginleşen Irak pazarı, küresel kriz nedeniyle zor günler yaşayan Türk işletmeleri için can simidi oldu” dedi.

İZİAD Başkanı Özcan Terhan, son 6 ay içinde Türkiye"nin Irak"a olan ihracatının yüzde 400 arttığını hatırlatarak, bu büyüyen pastadan Egeli ve İzmirli işadamlarının da pay almasını amaçladıklarını söyledi.

EBSO Eski Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da ekonominin durgun olduğu bir dönemde kabuğuna çekilmek yerine çok farklı ülkelerde pazar aramak gerektiğine dikkat çekti. İlk defa Kuzey Irak"a geldiğini belirten Taşkın, buradaki iş görüşmelerinin Egeli işadamlarına büyük fayda sağlayacağını vurguladı.
İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Timuroğlu ise, İSE, Irak"ın en büyük ilaç dağıtım şirketinin sahibi olan ve zincir marketler kurmaya hazırlanan Muhammed İsmail Seydan ile bir dağıtım anlaşması yaptıklarını ifade etti. Timuroğlu, “Başlıca ürünümüz İdil Islak Mendil"in ülke çapında dağıtımını üstlendiler. Şimdi siparişi hazırlayacağız. Kasım ayında sevkiyata başlayacağız. Yılda en az 300 bin dolarlık satış planlıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE"Yİ SEVİYORLAR

ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, yaptıkları gezi ile Kuzey Irak"la ilgili daha önceki tüm düşüncelerinin değiştiğini kaydetti. Davulcuoğlu, şunları söyledi: “Gittiğimiz her yerde çok sıcak ve samimi karşılandık. Türkiye"yi ve Türkleri çok seviyorlar. Bizi kendilerine çok yakın hissediyorlar. Kuzey Irak"ın ticaret ve yatırım potansiyeli çok büyük. Egeli işadamları olarak bölgedeki işbirliği olanaklarını bundan sonra çok iyi değerlendireceğiz”

İZİAD Başkanı Özcan Terhan, gezinin beklediklerinden verimli geçtiğini ifade ederek, “Bu kadar çok iş bağlantısı yapacağımızı düşünmüyorduk. Ayakkabıdan gıdaya, tel çit üretiminden aydınlatmaya kadar bir çok anlaşma yapıldı. Bölgede inşaat sektörü hızla gelişiyor. Yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. 2-3 ay içinde tekrar Kuzey Irak"a gitmeyi planlıyoruz. İZİAD olarak işadamlarına bu Pazar konusunda rehberlik yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.