ABD"nin eski Başkanı George W. Bush ile birlikte, 2003"ten beri bağımsız gözlemcilere göre bir milyona yakın insanın ölümüne neden olan Irak işgalinin bayraktarlığını yapan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair için hesap verme vakti geldi. Blair"in halefi Gordon Brown tarafından başlatılan Irak soruşturmasını yürüten kurul, ilk iş olarak Blair"ın sorgulanması kararını aldı. Blair, henüz kesinleştirilmemiş bir tarihte komisyonun karşısına çıkarak, “İngiltere"yı haksız gerekçelerle savaşa sürüklemediğine” ikna etmeye çalışacak. Soruşturmada Blair"ın AB ve BM"de tam mutabakat sağlanmadan niçin böyle bir karar aldığı ve hangi gerekçeyle halka gerçek olmayan nedenleri öne sürdüğü gibi sert soruların sorulması bekleniyor. Sorgulama televizyon ve internetten de canlı olarak yayınlanacak. Kurul Başkanı Sir Jonn Chilcot da “Konu hakkında bilgisi olan herkesi bizimle bu bilgiyi paylaşmaya çağırıyorum. Özellikle bürokratlar ve gazetecilere sesleniyorum. Blair"a her şeyi soracağız” çağrısı yaptı. Ancak yaklaşık bir yıl sürecek soruşturmanın sonuçlarının 2010"daki seçimler sonrasına bırakılması muhalefetin tepkisini çekti.

179 İngiliz Irak"ta öldü

“Araştırma sonunda devlet sırları dışında herşey ortaya çıkacak” Başbakan Brown yakın arkadaşı Blair"a da açıkça “kazık atmış” oldu. Blair iktidardayken tüm basın ve kamuoyu baskısına rağmen “Bir şov yıldızının halkın gözü önünde yargılanması” gibi algılanacağı gerekçesiyle soruşturmayı kabul etmemişti.

Blair, 2003 yılında Irak lideri Saddam Hüseyin"i devirmek için ABD"nin başlattığı saldırıya 45 bin askerle destek vermişti. Blair"ın bu kararı ülkede büyük gösterilere ve bazı bakanların istifasına yol açmıştı. Blair ve Bush"un işgale gerekçe gösterdikleri kitle imha silahları ise hiçbir zaman bulunamamıştı. Bugüne kadar Irak"ta 179 İngiliz askeri öldü.
Vatan