Bakan Davutoğlu BM Güvenlik Konseyi'nin Irak konulu üst düzey toplantısında yaptığı konuşmanın başında, iki gün önce vefat eden, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'u anarak, onun bir ''barış insanı'' olduğunu söyledi. Davutoğlu, Holbrooke'un kriz zamanlarında ''hayır'' yanıtını kabul etmeyen ve tüm çabaların başarızlığa uğradığı sanıldığı zamanlarda bile barışçıl çözümü getiren hiç unutulmayacak gerçek bir devlet adamı, barış adamı ve dost olduğunu ifade etti.

ABD'ye bu zamanlı toplantıyı düzenlemesi nedeniyle teşekkür eden Bakan Davutoğlu, küresel değişimin yaşandığı bugünlerde, bölgesel ve uluslararası düzenin sağlanmasının gereğinin son derece açık olduğunu, Türkiye'nin de BM Güvenlik Konseyi üyeliği boyunca hep bu yönde çaba harcadığını belirtti.

Türkiye'nin bulunduğu bölgede ve Irak'ta da düzenin sağlanmasının aciliyet gerektirdiğini ifade eden Davutoğlu, Irak'ın, yıllarca süren kargaşa, çekişme ve acıdan sonra kritik bir döneme girdiğini, Iraklı liderlerin geçmişin iç çekişmelerini geride bırakarak refah dolu bir geleceği şekillendirme şansını yakaladıklarını belirtti. Türkiye'nin Irak'taki tüm kesimlerin biraraya gelip birbirleriyle barışçıl ve demokratik yollarla çalışmaya başladıklarını görmekten çok memnun olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bu Irak'ın geleceği ve bizim bölgemizin de geleceği'' dedi.

-IRAK'TAKİ SEÇİMLER-

Ulusal uzlaşma, ortaklık ve herkesi kapsayıcılığın öneminin yanısıra, Irak'ta ''etnik ve mezhepsel'' temele dayalı siyasi algılamayı ve dili, ''siyasi partilere'' dayalı bir hale getirmenin önemine dikkati çeken Davutoğlu, Irak'ta 7 Mart'ta yapılan seçimlerin, demokratikleşme ve istikrar çabaları açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Irak halkının terör saldırıları riskine rağmen seçimlere yüksek oranda katıldığına ve bunun takdire şayan olduğuna işaret eden Davutoğlu, ''Biz seçim sonuçlarının Irak halkının egemen iradesini ve birleşik, güçlü,demokratik bir Irak için umutlarını açıkça temsil ettiğine inanıyoruz'' dedi. Davutoğlu, seçim sonuçlarının Irak seçmenlerinin Irak'taki demokratik süreçte değişiklik isteğini de ortaya koyduğunu, bu kapsamda geniş tabanlı hükümet isteğinin, tüm Irak liderlerince dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin Irak'taki siyasi grupların siyasi süreci ilerletme yönündeki anlaşmaya varmalarından memnuniyet duyduğunu kaydeden Davutoğlu, şimdi siyasi sürecin tamamlanarak temsili, demokratik, etkili bir ulusal ortaklık hükümetinin kurulmasının öneminin altını çizdi.

Erbil ve Bağdat'ı 7 Kasım'da ziyaret ettiğini, tüm siyasi liderlerin aralarındaki farklılıkları gidererek ulusal uzlaşmaya varmaları yönünde onlara cesaret verdiklerini anlatan Davutoğlu, ziyaretinin ardından 4 gün sonra Irak parlamentosunun toplanmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin her zaman Irak'taki tüm kesimlerin siyasi sürece katılmaları gerektiğine, sorunların adil ve uzlaşı temelinde çözülmesi gerektiğine inandığını belirten Davutoğlu, Irak'ın önünde nüfus sayımı, tartışmalı iç sınırlar, hidrokarbon, gelir paylaşım yasaları ve anayasal değişiklikler gibi önemli meselelerin bulunduğunu, bu sorunların barışçıl şekilde çözümünün ulusal uzlaşma gerektirdiğini söyledi. Davutoğlu bu kapsamda Türkiye'nin yeni Irak hükümetine yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Irak'ta son dönemde şiddet olaylarında da düşüş yaşanmasından memnun olduklarını belirten Davutoğlu, Irak ulusal güvenlik güçlerinin ülkenin tümünün güvenliğini sağlama konusunda yetki aldığını, bu kapsamda da Türkiye'nin Irak güvenlik güçlerine eğitim ve danışmanlık vermeye devam ettiğini söyledi.

-KISITLAMALARIN KALKMASI-

Irak'ın yaşadığı iki büyük savaş ve yıllarca süren istikrarsızlığın ardından bugüne dek başardıklarının cesaret verici ve etkileyici olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu kapsamda Türkiye'nin bugün kabul edilen Konsey kararlarını memnuniyetle karşıladığını, Irak'ın BM Şartı'nın 7. Bölümü kısıtlamaları altında olmayan bir ülke olma yolunda önemli adımlar attığını kaydetti. Türkiye'nin de fazlaca uzun zamandır yürürlükte olan bu kısıtlamaların kalkması yönünde oy kullanmaktan mutlu olduğunu bildiren Davutoğlu, bu kapsamda Irak'ın başarılarının çok önemli olduğunu, Irak hükümetinin bugüne kadarki çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, artık Irak tarihinde acı, ama geçici bir sayfanın kapanarak umut dolu yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeleri içinde bugün Irak'ın tek komşu ülkesi olarak Irak'la güçlü ve kökü derin bağları olduğunu kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin kaderlerinin herzaman birbiriyle ilişkili olduğunu belirtti. Irak'ın sorunlarını yenmede tek başına olmayacağını söyleyen Bakan Davutoğlu, ''Irak'ın bağımsızlığı, egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğü, bölgemizin ve uluslararası toplumun istikrarı ve güvenliği için hayati. Türkiye Irak'ı iyi ve kötü zamanlarında desteklemeye devam edecek'' dedi.

AA