YER Tekirdağ Çorlu merkezde bir müstakil binanın giriş katı... Sokak arasındaki binada bulunan daire sakinleri İstanbul merkezli yürütülen bir kaçakçılık soruşturmasından habersiz. Oysa, 25’i memur toplam 40 kişinin gözaltına alınmasına neden olan en önemli  adres bu apartman dairesi... Zira, şirket merkezi olarak gösterilen ve normal şartlarda makinelerin de bulunması gereken bu adreste 4 ay içinde 17 milyon lira değerinde iplik ithalatı yapıldı. Üstelik bu eve kapasite raporu dahi verildi.

Küçükçekmece Savcılığı’nın ilk gözaltı işlemlerini 2 Ocak günü yaptığı soruşturmanın önemli bir bölümü tamamlandı. 25 gümrük muayene memurunun dosyası ayrılırken, kalan 15 kişi hakkında dava açıldı. 6 ile 20 yıl arasında değişen hapis istemi ile yargılanacak olan sanıkların dosyası Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde. Bir bölümü paravan olarak kullanıldığı iddia edilen tekstil firmaları sahipleri ile gümrük müşavirlerinin de yargılandığı davada İhlas Holding’e bağlı antrepo şirketinin müdürü de bulunuyor. Soruşturmanın merkezinde ise Feyzi Y.’nin sahibi olduğu ‘Tekbir İplik Üretim’ isimli bir şirket yer alıyor. Sahibinin de ifadesine göre şirket geçtiğimiz yıl başında kurulmuş. Şirket Çorlu merkezde bulunuyor. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün şirkete yönelik değerlendirmesi ‘paravan’ olduğu yönünde. Çorlu merkeze bağlı Şeyhsinan Mahallesi Şehit İrfan Atasayar sokağında bulunan adrese gidildiğinde üç katlı müstakil bir evin giriş katı olduğu görülüyor.

İKİ ÇALIŞANIM VAR 

Ancak, yapılan incelemeler, anılan şirketin yüklü bir ithalatının olduğunu ortaya koydu. Toplam ithalat 17 milyon lirayı buluyor. İthal edilen ipliğin miktarı ise 1 milyon 603 bin 534 kilogram. Önemli bir ithalatçı olarak görünen şirketin tüm işlemlerini ise müşavirlik şirketi çalışanları yürüttü. Şirkete ait kaşede görünen telefon numaraları da yine müşavirlik firmasına ait. Feyzi Y. verdiği ifadelerde, iskân problemi nedeni ile anılan adreste sadece 4 ay kalabildiğini söyledi. Y., toplam iki çalışanı olduğunu bu kişilerin sigortalı olduğunu söyledi; ancak isimlerini ise bilmediğini kaydetti.

ESKİYİ GÖSTER YENİSİNİ GEÇİR

15 sanığın yargılaması Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor. İlk duruşma 9 Mayıs’ta yapıldı. Mahkeme bu duruşmada tutuklu olarak yargılanan Feyzi Y. ve Oktay Y.’nin tahliyelerine, diğer sanıkları hakkında verilen yurtdışına çıkış yasaklarını da kaldırdı. Sanıklar arasında İhlas Holding’e bağlı İhlas Genel Antrepo Müdür Ahmet C., yardımcısı Tayfun K., Oksan ve Tek Gümrük Müşavirliği şirketlerinin ortakları ve çalışanları yer alıyor. Sanıklar, yüzbinlerce ton ipliği, gümrük işlemine tabi tutmadan Türkiye’ye sokmakla suçlanıyor. En sık kullanılan yöntem ise, muayene yapılmış gibi eski mallar gösterildi, yeni gelen mallar gümrüğe tabi tutulmadan geçirildi.