Turkcell ve Vodafone"un Türkiye"ye 24 Eylül"de getirdiği iPhone 4"ün fiyatının beklenenin altında olması, cihazı daha önce ithal ederek getirenleri fiyat kırmak zorunda bıraktı. Operatörlerin 1.600 TL"ye yakın bir fiyata sattığı cihaz, grey market"te 2.700 TL"ye yakın fiyattan satılıyordu.

Akıllı cep telefonu iPhone 4"ün beklenenin altında 1600 TL gibi bir fiyata Türkiye pazarına girmesi, "grey market"de (üretici firma ve temsilcilerinden bağımsız olarak bir malın tamamen yasal yollardan ithal edildiği piyasa) fiyatların kırılmasına neden oldu. Türkiye"de eylül başında 2 bin 669 TL"den satışa sunulan iPhone 4"ün, grey market ve başka yollarla bugüne kadar 2 bin adet satıldığı tahmin ediliyor. Operatörlerin resmi olarak 24 Eylül"de piyasaya sunduğu iPhone 4, ilk iki gününde ise adeta yok sattı.

Gold"da fiyat 470 TL ucuzladı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye"de de heyecan yaratan iPhone 4"ü, operatörleren önce ithal ederek piyasaya sunan Gold Teknoloji Marketleri, fiyatları düşürdü. Gold Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ceyhan, şu bilgileri verdi: “Cihazın Türkiye"ye bu kadar düşük fiyattan gelmesi beklenmiyordu. iPhone 3GS bile daha uygun fiyatta kaldı. Ürünü ilk getirdiğimizde 2 bin 669 TL"ye satıyorduk. Biz de fiyatlarımızı zararına da olsak düşürdük, 2 bin 199 TL"ye çektik. Şu ana kadar 1000 adet iPhone 4 sattık. İkinci parti mal getireceğiz. Operatörlerin getirdiği cihazlar kotalı satıldığı için herkes bulamyor. Bu nedenle halen talep görüyoruz. Biz ürünlere sadece ithalatçı garantisi verebiliyoruz.”

İlk kullanan olmanın bedeli

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül de, teknolojiyi herkesten önce kullanmak isteyenler olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Teknolojiyi ilk kullanan olmak isteyenler, çok daha yüksek fiyatları, iki üç ay önce kullanmak için ödeyebiliyor. Ancak bu aşamadan sonra grey market da elinde mal kalanlar cihazları, düşük fiyattan satmak zorunda kalacak. Çünkü Vodafone ve Turkcell"in getirdiği iPhone 4"ün fiyatı 1600 TL ile grey marketin altında kaldı, çok iyi de talep gördü. iPhone 4"te operatörler yeni parti mallarını getirecek ancak salı gününden sonra ürün bulunamayabilir.”

iPhone 4"te hangi operatör ne sunuyor

TURKCELL

Kontratsız bir şekilde, 16 GB"lık modeli 805 Euro"ya (1.597 TL), 32 GB"lık modeli 950 Euro (1.884 TL) peşin ödeyerek almak mümkün.

Kontratlı almak isteyenler için ise mini, küçük, orta ve büyük paket olmak üzere 4 farklı seçenek sunuyor. Kontratların süresi ise 24 ay. Mini paket ödemesiz olarak 95 TL"den başlarken, büyük paket 185 T taksitle satılıyor Pakete göre tüketiciye farklı ses, SMS ve internet seçenekleri de sunuluyor.

VODAFONE

Kontratsız olarak, 16 GB"lık model için 1.589 TL, 32 GB"lık için 1.849 TL peşin ödeme yapmak gerekiyor.
24 ay kontratlı paket, 16 GB"lik cihaz için 65 TL"den, 32 GB"lik model için 75 TL"den başlıyor.

Ayrıca 4 alternatif daha sunuluyor. Bu paketlerden en ucuzunda 16 GB"lik iPhone için ayda 80 TL ödenirken, pakette ayda 1 GB"lik internet var en pahalı pakette, 32 GB"lik iPhone 149 TL taksitle sunuluyor.

Doğubank"ta iPhone 4 almak isteyenlere 130 liraya kadar pasaport ayarlanıyor

PEK çok elektronik üründe olduğu gibi Türkiye"de iPhone sahibi olmanın yollarından biri de İstanbul Sirketici"deki Doğubank"tan geçiyor. Yaklaşık 2 aydır iPhone satışı yapan Doğubank esnafı, bu işten ilk günlerdeki kadar memnun değil. GSM operatörleri Vodafone ve Turkcell"in iPhone 4"le ilgili kampanyalarını açıklamalarının ardından ziyaret ettiğimiz Doğubank"ta, son durum şöyle:

En popüler ürün

Bugünlerde Doğubank"ta hemen hemen herkesin ilgilendiği 1 numaralı ürün iPhone 4. Tüm dükkanlarda alıcı-satıcı diyalogları “İphone 4 var mı”, “Fiyatı ne kadar” şeklinde başlıyor. Ancak potansiyel alıcılar, fiyatların yüksekliğinden yakınıyor. Vodafone ve Turkcell"in farklı alternatifler sunması, bu cihazı spot piyasadan almayı planlayan tüketicinin aklını karıştırmış durumda.

Bir haftada ucuzladı

Spot piyasada 16 GB"lik iPhone"ların fiyatları 1650 TL ile 1800 TL arasında değişiyor. 32 GB"lik iPhone"lar 1850 TL"den 2 bin TL"ye kadar çıkıyor. Ancak bir hafta öncesine kadar 16 GB"lik cihazlar 2 bin TL"ye satılırken, 32 GB"lik cihazlar ise 2 bin 200 TL"den alıcı buluyordu.

Pazarlık yolu açık

Esnaf, bu cihazın kendisine de 600-700 sterline (910 dolar-1065 dolar) geldiğini söylüyor. Bu hesapla esnaf en ucuz iPhone"da 300 lira, en pahalısında 500 lira civarında kâr ediyor. O nedenle pazarlık yolu her zaman açık tutuluyor.

İngiltere tercih ediliyor

Doğubank"ta satılan orjinal iPhone"ların menşei ise Avrupa ve özellikle de İngiltere. Esnaf, satış yaparken ürünün özellikle Avrupa"dan getirildiğini belirtiyor. Çünkü Avrupa"dan gelen cihazlarda (güncelleme) sorunu olmuyor.

İsteyene pasaport

Doğubank"tan alınan iPhone"ların kayıt altına alınması için bir pasaporta işlenmesi gerekiyor. Bu işlemi esnaf da yapabiliyor. Hatta kayıtlı olmayan cihazlar için, alıcıya 100-130 lira karşılığında, pasaport ayarlanabiliyor. (Hürriyet)