Mehmet Ali Ağca, yeni kitabı "Papa"yı Neden Vurdum" ile yine gündem belirlemeye hazırlanıyor. Bayramdan sonra çıkacak kitabı ele geçiren Radikal gazetesinin haberine göre Ağca, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi"yi bizzat Oral Çelik"in vurduğunu öne sürüyor. Kitabında yurtdışına çıkışını Abdullah Çatlı"nın planladığını anlatan Ağca, Oral Çelik"in kendisine birkaç gün önceden Kemal Türkler ve Behice Boran"a suikast düzenleneceğini anlattığını da yazıyor. İşte Ağca"nın kitabından bazı çarpıcı bölümler:

"Casus diye vurdu"

“1 Şubat 1979 günü Abdi İpekçi isimli bir şahıs vurulmuş. Elbette insan hayatı kutsaldır ve terörizm asla kabul edilemez. Oral Çelik ve Yalçın Özbey vatansever duygularla Abdi İpekçi suikastını yaptılar. Çünkü "Abdi İpekçi kesinlikle Yunan casusu" diyordu Oral Çelik.

16 Nisan 2006 tarihli Bugün Gazetesi"nin manşetinde Oral Çelik, İpekçi"yi üçüncü denemede vurduğunu açıkça itiraf etti ve dahası aynı röportajda Oral Çelik, Bedri Koraman isimli şahsı da öldürmeye teşebbüs ettiğini itiraf etti. Oral Çelik, Ağca"yı Abdullah Çatlı ile tanıştırdı. Kendisi de firari olan Çatlı, Ağca"yı on beş-yirmi gün evinde misafir etti.

"Kainat gelse durduramaz"

Brejnev"e suikast planı Zürih. Eylülün ilk haftası, belki 9-10 Eylül. Ağca, Çatlı ile buluştu. Çatlı ona, Zürih"te ismi Michele olan İtalyan ile tanıştırdı. Michele"in villasından ayrıldıktan sonra Çatlı ona, İtalyan neo-faşistlerin Sovyet lideri Leonid Brejnev"i öldürmeyi planladığını ve ona bu tarihi görevi vermeyi düşündüklerini söyledi.

Michele çok iyi Türkçe konuşuyordu. Ekim ayının ilk günlerinde Michele, Fatima mucizesinden ve Polonyalı Papa"dan bahsetmeye başlamıştı. Michele, Vatikan hükümetinin bir ajanı idi ve vazifesi Ağca"yı Papa suikastına hazırlamaktı. Ağca, İtalya"ya Yugoslavya"dan, İsviçre"den, Tunus"tan, İspanya"dan on defa girip çıkmıştı. Vatikan"ın adamı Michele şöyle demişti: “Kâinat gelse Papa suikastından önce seni durduramaz! İstesen de istemesen de sen, bu suikastı yapacaksın!”

"Roma"ya trenle gitti"

Nisanın ilk haftası Zürih"e döndü. Michele ile Zürih"teki villasında bir araya geldi. Michele, Papa suikastının kesin mayıs ayında yapılmasını, tarihi günün yaklaştığını, Roma"ya gidilmesi gerektiğini söylüyordu. Ağca trenle Roma"ya hareket etti. Michele uçakla geleceğini söyledi. Roma"da buluşup suikast planını hazırlayacaklardı... Papa suikastı 13 Mayıs 1981 günü saat 17.17"de gerçekleşti.

36 yıllık ceza 7 yıla indi

Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979"da İstanbul Nişantaşı"ndaki evinin bulunduğu sokağa arabasıyla girerken kurşun yağmuruna tutuldu. Görgü tanıklarına göre İpekçi"yi katledenler iki kişiydi. Bir üçüncü kişinin kullandığı arabayla oradan uzaklaştılar.

Ağca, İpekçi"yi öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkûm edildi. Papa"ya suikast nedeniyle İtalya"da 19 yıl hapis yatan Ağca, 2000 yılında Türkiye"ye getirildi. İdam cezası Terörle Mücadele Yasası"nda yapılan değiyiklik uyarınca 10 yıla indi. Birçok gasp ve soygundan aldığı 36 yıllık ceza da aynı yasa kapsamında 7 yıla indirildi. 18 Ocak 2010"da serbest kaldı. Oral Çelik"in avukatları Ağca"nın son iddiasını yalanladı.

İpekçi suikastından bir tek Ağca yargılandı

- Mehmet Şener: Cinayetin kilit ismi, gıyabi tutuklama kararı zamanaşımına uğradı.

- Yalçın Özbey: Ağca"nın hesabına para yatırdı, Ağca"yı cezaevinden kaçırılan otomobili kullandı, Brüksel"de yaşıyor.

- Oral Çelik: Türkiye"ye döndükten sonra sadece üç ay yattı. Ticarete atıldı, bir süre Malatyaspor Başkanlığı yaptı.

- Yavuz Çaylan: Cinayet yerine Ağca"yı kendisinin götürdüğünü söylediği 10 yıl hapis cezası aldı. MHP"de siyaset yaptı.

- Abdullah Çatlı: İpekçi cinayetinde 2. araçta olduğu iddia edildi, hiç sorgulanmadı. 1996 yılında Susurluk kazasında öldü.

1 yıldır serbest

- 1 Şubat 1979"da İpekçi"yi vurdu

- 25 Haziran 1979"da yakalandı

- 23 Kasım 1979"da cezaevinden kaçtı

- 28 Nisan 1980"de İpekçi davasından idam aldı

- 25 Haziran 1981"de Papa"yı vurdu ve yakalandı

- 1986"da Papa"ya süikastten ömür boyu hapis aldı

- 13 Mayıs 2000"de Papa, Fatima"da üçüncü sırrı açıkladı

- 13 Haziran 2000"de

Türkiye"ye iade edildi

- 18 Ocak 2010 serbest bırakıldı

"Bu adam çıldırmış olmalı"

Ağca kitabını kendi ağzından değil, üçüncü tekil şahıs gibi yazmış. Ağca bunun nedenini, “Olaylar daha net anlaşılsın, objektif bir bakış açısı hâkim olsun amacıyla, birinci şahıs diliyle değil, üçüncü şahıs diliyle kaleme aldım. İnsanların "Bu adam ya çıldırmış olmalı ya da uluslararası bir entrikanın içinde rol yapıyor" diye düşünmeleri mümkündür” diye açıklıyor.