Adapazarı Şeker Fabrikası ve Vali Konağı arazilerinin satış işlemleri sırasında usülsüzlük yapıldığı gerekçesiyle başlatılan operasyonda aralarında bürokrat, siyasetçi ve işadamlarının da bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı

Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı"nın da gözaltına alınmasına neden olan yolsuzluklar, intihar eden Emlak Komisyoncuları Odası eski Başkanı Keramettin Uçak"ın ölümünden önce anlattıkları sayesinde ortaya çıktı

Sakarya"da önemli isimlerin gözaltına alınmasına neden olan olaylar zinciri, Sakarya Emlak Komisyoncuları Odası eski Başkanı Keramettin Uçak"ın 2007 yılında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"na verdiği şikayet dilekçesiyle başladı. Emlakçı Keramettin Uçak, 2005 yılında Sakarya polisinin düzenlediği Makas-1 operasyonunda aralarında Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı"nın da bulunduğu 12 kişiyle birlikte gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine konuldu. Bir yıl tutuklu kalan ve oda başkanlığından ayrılan Uçak"ın, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi"nde “organize suç örgütü üyesi olmak” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılaması sürüyordu.

İki kez intiharı denedi üçüncüsünde başardı

Cezaevinde intihara kalkan evli ve iki çocuk babası Uçak, eşinden ayrı yaşadığı dönemde de ikinci kez intihara kalkıştı. 21 Ocak gecesi Sakarya"daki evinde kadın arkadaşı Hülya Ö. ile birlikte çok sayıda ilaç içen Uçak, eşi Fatma Uçak"ı telefonla arayarak “Çocuklarımıza iyi bak. Hakkını helal et” dedi. Hemen eve koşan Fatma Uçak, eşini ve kadın arkadaşını baygın halde görünce ambulans çağırdı. Hastaneye kaldırılan Uçak ve Hülya Ö. tedavilerinin ardından taburcu edildi.



Ancak Keramettin Uçak, taburcu olduktan 3 gün sonra bu kee kendi emlak bürosunda başına dayadığı silahı ateşledi. İstanbul"da süren yargılaması nedeniyle Uçak"a duruşma celbi getiren polisler, emlakçıyı kanlar içinde buldu. Ağır yaralanan Uçak"ın, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve eşi tarafından organları bağışlandı.

Usulsüzlüğe adı karışanları bildirdi

Israrla ölüme giden Keramettin Uçar"ın, 2007 yılında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"na, Sakarya"da arazi satışlarında gerçekleştirilen usulsüzleri tüm detaylarıyla anlatarak suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine soruşturma başlatan savcılık, Sakarya Kaçakçılık Organize Suçlar Şube Müdürlüğü"nden konuyla ilgili araştırma yapılmasını istedi.

4 aydır da teknik takip yaparak araştırmayı hızlandıran Sakarya polisi, geçtiğimiz hafta gece yarısı operasyonuyla gözaltılara başladı. Şeker Fabrikası"na da düzenlenen baskında Glock marka bir tabanca ele geçirildi. Operasyonda, Adapazarı Şeker Fabrikası eski Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mülayim ile bazı yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.Genişletilen operasyonda daha sonra aralarında Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyesi Erdal Taşkın, Sakaryaspor eski Başkanı Musa Genç, Sakarya Belediye Başkanı"nın yeğeni ve aynı zamanda Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Rıdvan Duran, Sakarya 1"inci Tapu Müdürü Bekir İlgin Salman ile Şeker Fabrikası yöneticilerinin bulunduğu kişilerle birlikte gözaltı sayısı 30"a ulaştı.

Vali Yardımcısı da gözaltınına alındı

4 gün ek gözaltı süresi verilen şüphelilerin sorgulamaları sürerken, cumartesi günü Çevreden Sorumlu Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı da gözaltına alındı. Sakarya Valisi Hüseyin Atak, sorgulaması süren Ballı ile ilgili, “Bilgisine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü"ne gitti” ifadesini kullandı.

31 kişi İstanbul"da sorgulanıyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın talimatıyla başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Sakarya Vali Yardımcısı"nın da bulunduğu 31 kişi, Adapazarı Şeker Fabrikası ve Vali Konağı arazilerinin satış işlemleri sırasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle dün sabah İstanbul Adliyesi"ne çıkarıldı.

Sağlık kontrolleri yapılan 31 kişi, “kamu kurumundaki etkinliğini kullanarak örgüt yararına kazanç sağlama”, “sahte fatura düzenleme”, “ihaleye fesat karıştırma”, “haksız menfaat sağlama”, “organize suç örgütü oluşturma ve baskı, haraç, dolandırıcılık, hile, gasp, sahte fatura” iddialarıyla, 5 savcı tarafından sorgunlanmaya alındı. Zanlıların sorguları sürüyor.