ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi’nde vatani görevini yaparken 2007 yılı Mart ayında psikolojik sorunları bulunduğu gerekçesiyle kendisine silah verilmeyen, ancak tuvalete giden arkadaşının silahı ile intihar ettiği belirtilen asker Ekrem Kurt davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi 18 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti. AİHM kararında, Kurt’un “yaşam hakkının ihlal edildiği” belirtildi. 

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, AİHM’in psikolojik sorunlarından dolayı askerliğe elverişli olmadığı halde silah altına alınan Ekrem Kurt’un hava değişimine bile gönderilmediğini ve intihar olayı nedeniyle ciddi bir soruşturma bile açılmadığı için Türkiye’nin mahkûm edildiğini söyledi.

4.5 yıllık dava 

Avukat Baydemir, “Kurt, ölmeden birkaç gün önce ailesini arayarak çok korktuğunu, operasyona silahsız çıkarıldığını söylemiş. Tuvalete giden arkadaşının silahı ile intihar ettiği söyleniyor. Ancak, ölüm olayı ile ilgili askeri savcılık tarafından başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş. İtiraz merci olan mahkemeler tarafından da bu karar onaylanmıştır. Hukuki yollar tıkandığı için bizde davayı AİHM’e taşıdık. AİHM’de 4.5 yıl aradan sonra Türkiye’yi mahkûm etti” dedi.