12 Eylül döneminde, yasadışı bir sol örgüt üyesi olan, Filistin'e kaçan Uğur Çukurkent, kendisini 23 yıl önce ASALA tetikçisi olarak fişleyen İnterpol'e karşı dava açtı. 'Fişlendiğimi 2004'te öğrendim' diyen Çukurkent, AİHM yolunda.

İzmir'de yaşayan Uğur Çukurkent'in hayatı filmlere konu olabilecek türden. Onu İnterpol tarafından Ermeni terör örgütü ASALA'nın tetikçisi olarak fişlenmeye götüren süreç hayli ilginç. İddialarına göre yaşamını değiştiren olaylar 12 Eylül darbe süreciyle başladı... İddialarına göre süreç şöyle işledi:

SOL ÖRGÜT ÜYESİYDİ

Bir yasadışı sol örgüte üye olan Çukurkent, arkadaşlarıyla birlikte örgütten kaçıp Filistin'e gitti. Kaçtığı için hem örgüt hem de devlet tarafından arandı. 1979 ve 1981 arası Filistin direnişine katıldı, gerilla olarak savaştı. 5 Aralık 1981'de Lübnan üzerinden Londra'ya gitmeye karar verdi. Tanıştığı bir Ermeni vatandaşı ile Londra'ya girmek isterken sahte pasaport taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Sorgunun ardından sınırdışı edildi. Sorguya katılan İnterpol, Çukurkent'i ASALA üyesi olarak fişledi. İnterpol Başkanlığı, Çukurkent'in adını diğer ülkelerdeki İnterpol birimlerine bildirdi. 5 dil bilen Çukurkent, İsveç'te 23 yıl yaşadı. Finlandiya, İsviçre ve Almanya'ya sığınmacı olarak talepte bulundu. 1991 yılında 141 ile 142'nci madde kalkınca Türkiye'ye geldi. Türkiye'de 1995 yılında pasaport almak için emniyete başvuran Çukurkent, gözaltına alındı. O süreci şöyle anlatıyor: '5 saat sorgulandım, işkence gördüm. Polis, 'Ermenilerle ne tür ilişkiler içinde olduğumu' soruyordu. Ben anlamıyordum. Serbest kaldıktan sonra aylarca pasaportumu bekledim. Çünkü ülke dışında bazı Türk şirketlerine danışmanlık yapıyordum. Sonra güçlükle alabildim. Yurtdışı giriş çıkışlarda da sorun yaşıyor, bazı işyerleri görevime son veriyordu. Gerçeği 2004'te İsveç'te öğrendim. Meğerse sahte pasaportla yakalandığım tarihte İnterpol beni azılı Ermeni terörist ilan etmiş. İsveç de beni sınırdışı etti.

4 ÜLKEYE DAVA AÇTI

İnterpol ile bu belgeyi benden gizleyen İsveç, Finlandiya, İsviçre ve Almanya'ya karşı AİHM'de dava açtım. AİHM, iç hukuk yollarını tükettikten sonra davanın kabul edilebileceği cevabını verdi. İsveç de hemen beni sınır dışı etti. Ermeni terörist ilan edildiğim için ailem baskı gördü.'

Türkiye'de kayıt yok

2009'da Türkiye'ye dönünce Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe ile başvurduğunu belirten Çukurkent, 'İnterpol'de kaydımın olup olmadığını, aranıp aranmadığımı sordum. Gelen yazıda hakkımda arama olmadığı ve İnterpol'den bir kaydın bulunmadığı belirtildi. Savcı takipsizlik kararı vermiş. Ben de hakkımda düzenlenmiş belgeyi sunarak bir üst mahkemeye itirazda bulundum. Şimdi cevap bekliyorum.' diye konuştu.

Cumhur ERKEK/Akşam