TEB, internetten alınan ya da çeşitli yerlerde değerinin çok altında satılan ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

TEB'den yapılan açıklamada, "Avastin" isimli kanser ilacının sahtesinin Türkiye'den alınarak yurtdışında satıldığı yönündeki haberlerin son günlerde basında sıkça yer aldığı belirtildi.

Türkiye'de "Altuzan" olarak bilinen bu ilacın tüm eczanelerden güvenle alınabileceği kaydedilen açıklamada, Türkiye'deki bütün eczanelerin İlaç Takip Sistemi kapsamında olduğuna dikkati çekilerek, "Bilinmelidir ki eczaneden alınan ilaçların sahte olması mümkün değildir" ifadeleri yer aldı.

TEB'in açıklaması şöyle:

"Çünkü sistem sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar ki her aşaması, hangi eczanede kaç adet bulunduğu, hangi hastaya ne kadar verildiği gibi ilaçla ilgili tüm bilgiler sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanır.

Bu nedenledir ki eczaneden alınan hiçbir ilacın sahte olması mümkün değildir. Öte yandan, habere konu olan kanser ilacı ile ilgili birliğimize herhangi bir uyarı gelmemiştir. Konuyla ilgili yetkililerin de ilacı kullanan hastalarımızın içini rahatlatacak ve kamuoyunu bilgilendirecek açıklamayı bir an
önce yapması gerekmektedir."

"İnternetten ilaç almayın"

İnternetten alınan ya da çeşitli yerlerde değerinin çok altında satılan ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiği de vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Nerede, nasıl, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ilaçların içeriğinde de ne olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu ürünler adeta patlamaya hazır birer mayın gibidir. Sonu ölüme varabilecek kadar risklidir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki ülkemizde ilaç takip sistemiyle takip edilen ve eczaneden alınan hiçbir ilaç sahte değildir. Ancak eczane dışından, hekim tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan ilaç almak sağlığımızı bile bile tehlikeye atmak anlamına gelmektedir. Böylesi bir riski göze alamayacak kadar değerli olan hayatlarımız için, ilacınızı eczaneden alın."