BTK böyle bir çalışma olmadığını belirtti ancak dünyada bu sistemin uygulandığı da vurguladı. Tanrıkulu, AKP nezdinde yürütülen çalışmanın ekim ayında yasal olarak TBMM'ye getirileceğini savundu

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun internete TC kimlik numarasıyla girileceğine yönelik bir çalışma olduğunu ortaya koyması, gözleri, bu alandaki yetkili kurumlara çevirdi. Tanrıkulu, konuyu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e yönelttiği bir soru önergeyle gündeme getirirken, BTK'nın da konuyu bu önerge ile öğrendiği belirtildi. Tanrıkulu, soru önergesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilişim suçlarıyla mücadele etmek için böyle bir çalışma yaptığını kaydetti. BTK yetkilileri, kurumda internete TC kimlik numarasıyla girileceğine yönelik bir bilgi ve çalışma olmadığını belirtirken, BTK Başkanı Tayfun Acarer de 'Çok yeni bir konu. Bilgimiz olmayan bir konu. İncelememiz lazım. İnceleme yapmadan uygulanabilir mi diye yorum yapamayız. Nedir amacı, nasıl olacak yeni duyduk' değerlendirmesinde bulundu. BTK yetkilileri, anti demokratik ülkelerde uygulanan bu modelin, demokratik kimi ülkelerde de devreye sokulduğunu belirterek, 'Son olarak Güney Kore'de kimlik numarası şartı getirildi. Dünyada da konuşuluyor ancak incelenmesi gerekiyor. İnternete girişte anonimite olmalı mı olmamalı mı, dezavantajları ve avantajları nelerdir? Kişisel özgürlüklerle ilgili dezavantaj olabilir. Türkiye'de olabileceğini sanmıyorum. İnternet özgürlükleri açısından ileri durumdayız' değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li vekilden destek

Facebook sayfası ele geçirilen AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait de benzer bir öneri sunacağını belirterek, Meclis açılır açılmaz internet suçlarının daha da artırılması için yasa teklifinde bulunacağını kaydetmişti. Sait, 'Kullanıcılarının, evde, işyerinde, internet kafede nerede internete girerse girsin, TC kimlik numarası kullanması şartı getirilmeli. Nereden internete girerseniz girin kimlik numarası sayesinde sistem sizi kontrol edecek' demişti.

İşlemlerin kaydı mümkün

Hazırlanan altyapıya göre, internete ulaşım şifreli hale getirilecek. Buna göre herhangi bir internet kafe ya da çalıştığı kurumda internet kullanmak isteyenler TC kimlik numarası ve şifre ile sanal ortama girebilecekler. Böylece yapılan tüm işlemler kayıt altına alınacak. Son yıllarda özellikle dizüstü bilgisayarların kullanımıyla yaygınlaşan kablosuz internet erişimine de benzer denetimler getirilmesi planlanıyor.

Batı kimlik bile taşımıyor biz...

Tanrıkulu hükümet ve parti nezdinde böyle bir çalışma yürütüldüğünü ve yasal altyapının ekim ayında TBMM'ye getirileceğini savundu. Bilişim suçlarını önleme amacıyla getirilecek bu uygulamanın, milyonlarca internet kullanıcısına gözdağı anlamına geldiğini belirten Tanrıkulu, 'Uygar ülkelerde insanlar nüfus cüzdanı bile taşımazken Türkiye'de her geçen gün vatandaşlara yeni korkular, yeni yasaklar dayatılıyor. İnternette fişleme talep ediliyor' diye konuştu.