Egemenlerin ve hükümetin İnterneti sansürleme ve denetim altına alma çabaları devam ediyor. Toplumsal huzursuzlukların arttığı, Türkiye'nin adım adım savaşa sürüklendiği günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü "bilişim suçlarını önlemek" adına internete şifreyle girilmesini talep etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, "bilişim suçlarının önüne geçmek" gerekçesiyle internete şifre ile girilmesini istedi. Sanal ortamda işlenen suçları engellemek amacıyla oluşturulduğu belirtilen komisyona katılan emniyet yetkilileri, internete TC kimlik numarası ve şifre ile girilmesini önerdi. Otellerde, iş merkezlerinde ve evlerde kablosuz modemle sağlanan internet erişiminin de yine şifreli hale getirilmesi istendi.

KOMİSYON BAŞBAKAN'IN TALİMATIYLA KURULDU

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan komisyonun iki gün önce yapılan toplantısında, İnternet Takip Merkezi'nin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulması kararlaştırıldı. Merkezin tüm internet ortamını denetim altına alması amacıyla hazırlanan Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı'na da özel maddeler konuldu. Buna göre servis, hizmet ve yer sağlayıcılara kayıtları bir ile beş yıl arasında tutma zorunluluğu getiriliyor. Hizmet sağlayıcılar, olumsuz yayınları da tespit etmeleri halinde müdahale etmeleri gerekiyor

TC KİMLİK NO VE ŞİFRE İLE İNTERNETE GİRİLECEK

İnternet kullanıcılarının yaptıkları işlemlerin kayıtlarının tamamının tutulabilmesi amacıyla da komisyon toplantısında internete ulaşımın şifreli hale getirilmesi gündeme getirildi. Buna göre herhangi bir internet kafe ya da çalıştığı kurumda internet kullanmak isteyenler TC kimlik numarası ve şifre ile sanal ortama girebilecekler. Böylelikle yapılan tüm işlemler kayıt altına alınacak.

KABLOSUZDAN BAĞLANMAK İSTESENİZ DE ŞİFRE İSTENECEK

Son yıllarda özellikle dizüstü bilgisayarların kullanımıyla yaygınlaşan kablosuz internet erişimine de benzer denetimler getirilmesi planlanıyor. Büyük alışveriş merkezleri, iş merkezleri, oteller, siteler ve kurumlarda kullanıcıların hizmetine sunulan kablosuz internetin de şifreli hale getirilmesi istendi.

'HACKER'LARA AĞIR CEZA

Tasarıda bilişim sistemine giren hacker'ler 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezaları ile karşı karşıya kalması önerildi. Çocuk pornografisi üretenlere ise 8 yıldan 12 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bilişim ağı üzerinden kendi kimliğini gizleyerek bir başkası gibi davranarak, kendisi veya başkası için yarar temin etmek veya başkasına zarar vermek amacıyla kişileri yanıltarak bilgi toplayanlar da ceza alacak. Bu kişiler, bir yıla kadar hapis veya iki yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası ile karşı karşıya kalacak.

AKP'Lİ VEKİL DE BENZERİ BİR ÖNERİ GETİRMİŞTİ

29 Temmuz'da facebook sayfası ele geçirilen AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait de benzer bir öneri sunacağını açıklamıştı. Meclis açılır açılmaz internet suçlarının daha da artırılması için yasa teklifinde bulunacağını söyleyen Sait, "Kullanıcılarının, evde, işyerinde, internet kafede nerede internete girerse girsin, TC kimlik numarası kullanması şartı getirilmemi. Nereden internete girerseniz girin kimlik numarası sayesinde sistem sizi kontrol edecek" diye konuşmuştu.

*Fotoğraf Türkiye’de Dijital Gözetim: T.C. Kimlik Numarasından E-kimlik Kartlarına Yurttaşın Sayısal Bedenlenişi kitabının kapağından alınmıştır.