Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından JW Marriott Otel'de düzenlenen Siber Kalkan Tatbikatı 2012 programının açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldırım, bugün bilişim ürünlerinin ve sektörünün hizmetlerini kullanmadan günlük hayatın yaşanamadığını belirtti.

İnsan hayatına giren teknolojinin ailenin bir parçası haline geldiğini ifade eden Yıldırım, dünyada 2,5 milyar insanın her gün internetten alışveriş, görüşme gibi işlemleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Uluslararası bir araç olan internet üzerinden yapılacak her türlü iş ve işlemlerin uluslararası düzeyde takibinin şart olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Siber Kalkan Tatbikatı'nın 12 büyük servis sağlayıcısıyla gerçekleştirilmesi, iyi bir gelişme. Demek ki bu iş, ciddiye alınıyor. Bu işin sonuçları, bilişim altyapımız bakımından, bilişim altyapılarımızın güvenliğinin sağlanması bakımından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor'' dedi.

Nükleer füzeler, bankacılık sistemi, nüfus bilgilerinin elde edilmesi, savunmaya yönelik altyapının felç edilmesi gibi konuların geçmiş dönemlerdeki fiziki savaşlardan çok daha büyük tahribatlar yapacak kapasiteye ulaştığını ifade eden Yıldırım, ''Bunu yapmak için büyük masraflara, çok büyük ordulara, silah ve mühimmata ihtiyaç göstermiyor. Basit bir yazılımla bütün sistemleri, her şeyi allak bullak edebilirsiniz. Yapılan bir çalışmaya göre, 2010 yılında dünyada 3 milyar saldırı gerçekleşti. 2011'de bu sayı 5,5 milyara çıkmış'' diye konuştu.

''Bütün altyapıların, tesislerin, durumun vahametinin gittikçe ciddi hale geldiğini'' belirten Yıldırım, ''Eskiden 'boş ver yalan dünya' diyorduk, şimdi 'boş ver sanal dünya' diyemiyoruz. Çünkü sanal dünyada yapılacak saldırı, atak, tüm hayatımızı bozuyor. Birey olarak değil, ülke olarak da ciddi sorunlar yaşayabiliyoruz. Bırakın ülkeyi, dünya güvenliği de tehdit altında. O yüzden uluslararası işbirliği çok önemlidir. Bunun yanında ulusal düzeyde mutlaka farkındalık oluşturmakla beraber etkin koruyucu tedbirleri almak mecburiyetindeyiz'' dedi.

BAKAN,SİBER SALDIRILARA KARŞI VATANDAŞLARI UYARDI...

Siber saldırılara karşı vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Yıldırım, BTK'nın internet servis sağlayıcıların saldırılara hazır hale gelmesi için çalışmalar yaptığını söyledi.

''Su uyur düşman uyumaz'' sözünün eski kaldığını, saldırganlar için 24 saatin gündüz olduğunu ifade eden Yıldırım, ülkeleri çökerten tehlikeye karşı herkesin uyanık olmasını istedi.

Kurumsal işbirliğinin gelişmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, internet altyapısının emniyetli hale getirilmesi için hizmet sağlayıcıların yakın işbirliği halinde çalışmaları gerektiğini bildirdi.

Ordu ve asker olarak yapılan saldırıların artık el değmeden yapıldığını anlatan Yıldırım, ''Eskiden para 'el kiri' diyorduk. Bilişim, el kirini ortadan kaldırdı. El kirinden kurtardık ama elin tehdidinden kurtaramıyoruz. Şimdi bu tehdidi bertaraf etmenin çaresini bulmamız lazım. Bunun için gayret göstermemiz lazım. Bütün çalışmalar bu amaca yöneliktir'' diye konuştu.

''Uluslararası işbirliğiyle sürdürülebilir ve koruyucu ortam yaratılabilir''

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Telekomünikasyon Geliştirme Bürosu Başkan Yardımcısı Dr. Yury G. Grin de uluslararası işbirliği yapıldığında siber saldırılara karşı sürdürülebilir ve koruyucu ortam yaratılabileceğini belirtti.

Doğru yönetimle korumanın gerçekleştirileceğini ifade eden Grin, uluslararası düzeyde prensip oluşturulması için uluslararası çabaların gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

"YIL SONUNDA YİNE SİBER GÜVENLİK TATBİKATI YAPILACAK"

BTK Başkanı Tayfun Acarer ise bugün her bireyin internete bağlı iki ürün kullandığını, 2015'te ise her bireyin 7 ürün kullanacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Dünyada 6 milyar olan mobil abone sayısının 2015'te 25 milyara, 2020'de 50 milyara ulaşmasının hesaplandığını dile getiren Acarer, ''2020'deki bu 50 milyar abonenin 7 milyarı insan olacak, 43 milyarı makine olacak'' dedi.

Dünyada yaklaşık 10 trilyon dolar olan e-ticaret hacminin 2020 yılında 20 trilyon dolara ulaşmasının, Türkiye'deki ticaretin ise 2020 yılında yüzde 90'ının e-ticaret olarak yapılmasının hesaplandığını ifade eden Acarer, bu gelişmelerin bilişim ve internetin sadece bireylerin değil, toplumların da olmazsa olmazı haline geleceğini gösterdiğini kaydetti.

Geçen yıl dünyada iletilen e-postaların yüzde 89'unun spam olduğunu anlatan Acarer, zararlı spam ve siber güvenlik konusunda uluslararası işbirliğinin zorunlu olduğunu belirtti.

Geçen yıl Türkiye'de internet kullanıcılarının yarıya yakınının güvenlik sorunu yaşadığını bildiren Acarer, yüzde 15'inin alışverişlerinde hile ve dolandırıcılıkla karşılaştığını, yüzde 30'dan fazlasının internette alışveriş yapamadığını söyledi.

Bu yılın sonunda bu rakamların daha da artacağını ifade eden Acarer, zaman kaybetmeden azami koşulları belirleyerek, bakanlığın uhdesinde milli bir mevzuatın hazırlanmasını istedi.

Güvenlik konusunda tüm işletmelerin uzman personelden ibaret siber güvenlik birimleri kurmasının zorunlu hale geldiğini belirten Acarer, bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda 8 Mayıs'ta başlanan internet trafiğinin yüzde 99'dan fazlasını taşıyan 12 internet servis sağlayıcının katıldığı siber kalkan tatbikatının bugün sona erdiğini bildiren Acarer, bu yıl sonunda, bakanlık koordinasyonunda kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla geniş bir siber güvenlik tatbikatı daha yapacaklarını kaydetti.

BTK tarafından, siber saldırıların önlenmesine yönelik, ''Siber Kalkan Tatbikatı–2012'' adı altında gerçekleştirilen tatbikatın tamamlanması dolayısıyla düzenlenen programda, ITU Telekomünikasyon Geliştirme Bürosu Başkan Yardımcısı Dr. Yury G. Grin, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yerli ve yabancı uzmanlar ile işletme temsilcileri tatbikata ve siber güvenlik konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklar.