Genelkurmay Başkanlığı'ndan jet yanıt

Genelkurmay, internet sitelerinin takibinin Başbakanlık emriyle yapıldığını açıklayınca Başbakanlık gün boyu kayıtlarında böyle bir emir aradı. Bulamayınca Genelkurmay"a soruldu. Genelkurmay da akşam yanıt verdi: Başbakanlık direktifi 2000 yılına ait...

ANKARA - Albay Dursun Çiçek"in imzasını taşıdığı iddia edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın orijinali olduğu söylenen belgeyi savcılara gönderen “meçhul subayın” gündeme getirdiği Genelkurmay"ın internet sitelerini takip etmesi konusunda çarpıcı gelişmeler yaşandı.

Kimliğini gizli tutan subayın TSK çinde bir cunta olduğu iddiasıyla temellendirdiği ihbar mektuplarının ikincisinde, Genelkurmay tarafından kurulan internet sitelerinin listesine yer verilmişti. İhbar mektubunda ayrıca Genelkurmay"ın takip altında tuttuğu internet sitelerine ilişkin andıcına da yer verilmişti. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, bu sitelerin Başbakanlığın emriyle takip edildiğini açıklamıştı. Çubuklu, internet sitelerinin takibinin yasal dayanağını ise 2007 yılında çıkarılan “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun” un oluşturduğunu savunmuştu. Çubuklu, kurulan çeşitli internet siteleri için de “TSK"nın Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır” demişti.

Özel kurye ile soruldu

Bu iddialar üzerine Başbakanlık"ta bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Çalışmanın Çubuklu"nun bu sözlerinden rahatsız olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın talimatı ile başlatıldığı ifade edildi. Bu kapsamda Başbakanlık bürokrasisi, bu konuda herhangi bir genelge, talimat veya karar olup olmadığını araştırdı.

Yapılan araştırmada sözü edilen türde bir emir bulunmadığı anlaşılınca Genelkurmay"a resmi bir yazı yazıldı. Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından özel bir kurye ile Genelkurmay"a gönderilen yazıda, Çubuklu"nun bahsettiği emrin ne olduğu ve bu kapsamda başka hangi çalışmaların yapıldığı soruldu. Takip altına alınan sitelerin hangi mevzuata göre izlendiği sorulan yazıda ayrıca kurulan internet sitelerinin işleyişi ile ilgili işlemlerin neler olduğu konusunda bilgi istendi.

KORSAN SİTELER

Meçhul subayın “cunta aracılığı ile komuta katının görüş ve onayı alınarak yeniden faaliyete geçirilen korsan internet siteleri” olduğunu iddia ettiği sitelerden bazıları şunlar:

* irtica.org n naksilik.com n geocities.com/fethullahgercegi n nursi. n irtica.net n ozgurgenc.net

* genclik. n gencizbiz.net n aslar.org n askeriz. n stratejik.

* tskasker.com n turkatak.gen.tr

* turkuz. turkler. n turkses.com n turkeyturks.com

* turksturkey.com n turkses.net n turkses.org

* pkkgercegi.net n apopkk.com n armenianreality.com n turkishgenocide.net n turkishmassacre.com n terorveguvenlik.net terorizm. n terorgercegi.com n greekmurderers.net

* turkuzbiz.org n hepimizturkuz.org...

İZLENEN SİTELER

Mektubun ekinde yer alan ve Genelkurmay tarafından varlığı doğrulanan andıçta 292 siteye ilişkin notlar yer aldı. Bunlardan bazıları şöyle:

* 2temmuz.com: Alevi sitesi n abdullahocalan.net: Bölücü internet sitesi

* acıkistihbarat.com: Ulusalcı site bedelli, n askerlik.org: TSK karşıtı, n cafesiyaset.com: İrticai İnternet sitesi, n digimedya.com: Tarafsız Haber sitesi,

* haber5.com: Fethullahçı, n ihd.org: Sözde insan hakları,
* sesonline.net: AB yanlısı, n zozan.com: Bölücü

Genelkurmay"dan JET açIklama...

Başbakanlık direktifi 2000 yılına ait

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri"nin irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş internet sitelerine kaynaklık eden Başbakanlık direktifinin 2000 yılına ait olduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde internet üzerinden irticai ve bölücü faaliyetlerin izlenmesine yönelik çalışmalarla ilgili spekülasyonlara yanıt verildi.

Genelkurmay Başkanlığı"nın kısa açıklamasında “Dün (6 Kasım 2009, Cuma) yapılan Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısında, bir soruya verilen cevapta kastedilen direktif 2000 yılına aittir. Söz konusu internet siteleri, 2007 Tarihli 5651 Sayılı Yasaya uyum sağlamak maksadıyla yeniden düzenlenmiş ve daha sonra tümüyle iptal edilmiştir” denildi. - vatan