İl genelindeki internet kafe denetimleriyle ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, 01 Ocak 2009 tarihinden bugüne kadar internet kafelerde yapılan denetimler sonucu il merkezi ve ilçelerde bulunan toplam 408 adet internet kafede bin 83 denetim gerçekleştirildiği belirtildi.
Kurallara uymayan internet kafelere cezai işlem uygulandığı belirtilen açıklamada; “Bu denetimler sonucu, mülki idare amirinden izin belgesi almayan 10, Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbir almayan 10, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı kullanmayan 5, 12 yaşından küçükleri veli veya vasisi olmadan işyerlerine aldıkları tespit edilen 14, saat 20.00"den sonra 15 yaşından küçükleri işyerlerine veli veya vasisi olmadan aldıkları tespit edilen 8, Tütün ve tütün mamulleri içilemez yasasına rağmen sigara içilen 9, İşyerinde alkollü içecek satan 5, İşyerlerinde elektronik ve mekanik oyun aleti bulunduran 3, Kamera kayıt sistemini çalıştırmayan 19 işyeri belirlenmiş olup, gerekli yasal işlemler yapılmıştır” denildi.
İl merkezi ve ilçelerde faaliyetlerini sürdüren 225 işyeri sahibi ve sorumlu müdürlerine yönetmeliğin 8. maddesinin 2. fıkrası gereği bilgilendirme eğitimi verildiği kaydedilen açıklamada, “Yapılan denetimlerle, öğrencilerin okuldan kaçıp zamanlarını internet kafeler de geçirmelerini engellemektir.Çocuklarımızın bu tür yerlerden en az zararla etkilenmesi için denetimler aralıksız devam edecektir. Öte yandan; yapılan bu denetim ve eğitimlerle, Ticari Amaçla İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılarına sorumluluk ve yükümlülüklerini anlatmak, internetin çocuklar üzerinde zararlı etkilerini en aza indirmek amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi. iha