x86, 1970′lerin sonlarından beri Intel’in masaüstü PC’lere ve laptop’larda kullandığı tescilli işlemci komut setinin kısaltılmış adı. Peki x86, cep telefonları için ne sağlayacak ve ARM’den ne farkı olacak?

ARM’nin işlemci mimarisi, düşük güç tüketimi ve sınırlı alan için optimize edilmiş bir mimari. x86 çipler ise ARM’den daha yüksek bir işlemci gücüne sahip. Ancak daha güçlü işlemci, daha yüksek güç tüketimi anlamını taşıyor. Bununla birlikte Intel bu duruma kısmen de olsa bir çözüm buldu.

Intel, 2008′de x86 tasarımlı ancak önceki x86 işlemciye göre çok daha düşük güç tüketimine sahip ilk Atom çiplerini ortaya çıkarmıştı. Akıllı ceplerdeki işlemci savaşı da bu noktada başladı. 2012′de ise Intel, Atom işlemcisinin Medfield revizyonu ile akıllı ceplerde ilk x86 denemesine imza atıyor. Lenovo ve Motorola, x86′lı cep modellerini duyurmuşlardı.

Atom çiplerini cep telefonlarına getirme çalışmaları, Intel’in sandığından birkaç sene daha uzun sürdü. Bunun yanında Intel, performansla ilgili oldukça alçakgönüllü açıklamalarda bulunuyor. x86′nın şu anki ARM işlemcilerine kıyasla performans ve pil ömründe rekabetçi olduğu iddia ediliyor.

İlk hız testleri, Medfield’ın tek çekirdekli olmasına rağmen iPhone 4S ve Samsung Galaxy S II’den gerçekten de daha hızlı olduğunu ortaya çıkardı.

Sorun ise bu telefonların nispeten eski çift çekirdekli ARM işlemcilerine sahip olmaları. x86 cepler bu sene piyasaya sürüldüğünde, Qualcomm’un Snapdragon S4 Krait’i, yeni Snapdragon serileri gibi çok daha güçlü ARM çipleri ortaya çıkmış olacak ve şüphesiz çift çekirdekli Atom’u geçecektir.

Intel, Medfield’ın çift çekirdekli bir sürümü için söz veriyor, ancak tek çekirdekli işlemcinin piyasaya bu kadar yavaş sürüldüğünü düşündüğümüzde pek de ümitlenmememiz gerektiğini gösteriyor.