Bilim adamları, Avrupa'daki bir ev faresinin, en güçlü zehirlere direnebilecek bir türe evrildiğini açıkladı.

Alman ve İspanyol farelerinin bir milyon yıl önce ayrıldıkları Cezayirli bir türle çiftleşmesinin farklı özellikler ortaya çıkmasına yol açtığı belirtiliyor.

Araştırmacılar, farklı türler arasında bu tür bir gen transferinin oldukça nadir olduğunu ve genellikle bitkilerde ve bakterilerde gözlendiğini söylüyor.

 

Bu tür bir evrimin, neredeyse tüm kimyasal zehir ve kontrol yöntemlerine dirençli yeni kemirgen cinslerini ortaya çıkarmasından endişe ediliyor.

Haşereler karşı kullanılan ilaçlara temel olan varfarin zararlı kan pıhtılarını engellemek için tıpta genel olarak kullanılan bir madde.

Fazla dozda varfarinin haşerelere karşı kullanılmaya başlanması 1950'li yıllara rastlıyor.

Fakat geçmiş 60 yıl içinde fareler ve sıçanlar evrim geçirerek varfarine dayanıklı bir tür ortaya çıkardı.

Bu tür ilaçlara dayanıklı fare türlerine dünyanın birçok yerinde rastlanıyor.

Ancak şimdi, Almanya ve İspanya'daki fare türleriyle Cezayir'deki farelerin çiftleşmesi sonucunda ortaya başka bir tür olarak adlandırılabilecek yeni bir ev faresini doğduğu belirtiliyor.

Yeni türün farklılığının temelinde birbirlerinden bir milyon yılı aşkın süre önce ayrılan türlerin doğurgan bir şekilde birleşmeleri yatıyor.

Bu tür çiftleşmeler sonucunda ortaya çıkan ara türlerin çok yüksek oranda kısır olduklarını belirten Houston'daki Rice Üniversitesinden Profesör Michael Kohn yeni fare türünün, diğer ev farelerinden görünürde çok farklı olmamalarına rağmen genetik kodları bakımından başka bir tür olarak nitelendirilmeyi hak edecek türde farklılıklar arz ettiğini söylüyor.