Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un tartışmalara neden olarak yıkılan eseri ''İnsanlık Anıtı''nı konu alan fotoğraf yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.

Nişantaşı RH+ART Galeri'deki ödül töreninde konuşan Aksoy, yarışmayı, sanatta bir direniş göstermek için açtıklarını belirterek, ''Heykel yeniden dikilinceye ve onurunu kurtarıncaya kadar mücadele edeceğiz'' dedi.

Her sanatçının dünyaya ve sanata farklı şekilde yaklaştığını belirten Aksoy, ''Aynı konuyu farklı algılayan sanatçılarız. Her şeye farklı duyarlılıklarımız var. Politikacılar gibi farklılıkları vurgulayıp insanları ayırmıyoruz. Biz bu farklılıklardan yola çıkarak birbirimizi kucaklıyoruz. Çünkü sanatçı insan, doğa, yaşam, barış yani hayatın kendisi, ayrı tepkilerle aynı şeyi yansıtıyor'' diye konuştu.

Yarışmayı kimin kazandığının önemi olmadığını vurgulayan Aksoy, ''Bütün fotoğraflar oldukça güzel, konumuza farklı bir şekilde yorum kattı'' dedi.

Gazeteci-yazar Hıfzı Topuz ise yaklaşık 50 yıldır Afrika ile ilgili araştırmalar yaptığını belirterek, ''Afrika'da binden fazla etnik unsur bulunmakta, bunların hepsinin ayrı bir kültürü var. Yaptıkları eserlerin hiçbiri insana benzemiyor, hepsi ucube. Ancak Afrika'daki bu etnik unsurlar yüzyıllardır bu ucubeleri yıkmıyorlar'' diye konuştu.

Heykelin yıkılmasını, ''uzun süre unutulmayacak bir utanç'' olarak nitelendiren Topuz, ''Sanata 'ucube' diyenler ve bunu küçük görenler kayboluyor. Picasso, ucubeler yaptı ancak unutulmadı. Bugün Picasso ve onun yolunda ilerleyenler ayakta, diğerleri ise tarihin sayfalarında yerlerini aldılar'' ifadesini kullandı.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yarışmada birinci olan Ali Balkı, ''İnsanlık Anıtı'' minyatürü şeklindeki ödülü ve 3 bin TL'lik para ödülünü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın elinden aldı.

İkinciliğe layık görülen Şahan Nuhoğlu'na 2 bin TL'lik ödülünü yazar Kaya Özsezgin, üçüncülüğü kazanan İrem Ahmetoğlu'na da bin TL'lik ödülünü sanatçı ve koleksiyoner Ümit İyem verdi.

Mansiyona layık görülen eser sahipleri ise ''İnsanlık Anıtı''nı anlatan küçük heykelleri usta sanatçıların elinden aldı.

A.A.