Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tamamlanmadan yıkım kararı alınan ve yıkımı devam eden Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın sanatçısı Mehmet Aksoy'un çağrısı ile düzenlenen 'İnsanlık Anıtı Ulusal Fotoğraf Yarışması' sonuçlandı. Birincilik Ödülü'ne Ali Balkı değer görüldü.

İstanbul- Yarışmaya 350 eserle başvuru oldu. Eserlerin değerlendirmesi Mehmet Aksoy, Mehmet Bayhan, Emine Ceylan, İsa Çelik ve Özer Kanburoğlu’ndan oluşan değerlendirme kurulu tarafından yapıldı. Değerlendirme sonucunda Ali Balkı’nın fotoğrafı birincilik ödülüne değer bulundu. Yarışmada Şahan Nuhoğlu ikincilik ve İrem Ahmetoğlu da üçüncülük ödüllerinin sahibi oldular.

Yarışma sonucunda; Berkant Çolak, Meliha Elitaş, Nevzat Yıldırım mansiyon alırken, Mehmet Aksoy Özel Ödülü’ne Mehmet Karadağ, Mehmet Bayhan Özel Ödülü’ne Eylül Elitaş, Emine Ceylan Özel Ödülü’ne Uğur Çolak, İsa Çelik Özel Ödülü’ne Uğur Bektaş, Özer Kanburoğlu Özel Ödülü’ne Berk Bilgin değer görüldü. Yarışmaya katılan eserlerden 50’si de sergilenmeye değer bulundu. Serginin açılışında ayrıca yarışmanın ödül töreni de gerçekleşecek. 31 Mayıs Salı günü (Yarın) saat 18.00’de rh+artgallery’de gerçekleşecek. Sergi 15 Haziran’a kadar rh+artgallery’de görülebilecek.

Mehmet Aksoy’un yarışma için çağrısı şöyleydi:

“İnsanlığa karşı işlenen suçlar, savaşlarda katliamlar, çekilen tüm acılar insanlık vicdanında, ilahi vicdanda kanayan bir yaradır. Gözyaşları günümüzde de akmaktadır. Teknolojideki ilerlemeler kitle imha silahlarını da getirmiştir. Bir dünya savaşı insan neslinin yok olmasına, doğal dengelerin tamamen bozulmasına neden olabilir. Şimdiden bozulan dengelerin yıkımlarını yaşıyoruz.

Atom kalkanı yerine hepimizin el ele verdiği barış kalkanı oluşturmalıyız. İnsanlık vicdanında savaşları mahkûm etmeliyiz. Daha çok barış anıtları yapılmalı, daha çok barış şiirleri yazılmalı, resimleri yapılmalı türküleri söylenmeli, insani değerleri ve dostlukları yücelten yapıtlar hazırlanmalıdır. Yaratıcılığımızı bu yönde yoğunlaştırmalı, yüreklere vicdanlara ulaşmalıyız. Çocuklarımızı kin, nefret, şiddet, kan, intikam, düşmanlık kavramlarıyla kuşatmamalıyız.

Onların umut ve sevgi dolu yüreklerini ağırlaştırmamalı, insan olmaya özendirmeliyiz. Sevgiyle kucaklayıp sevgiyle beslemeliyiz. Kalpleri barışa kanat çırpsın, tüy kadar hafif olsun. Ancak böylece insan olma yolunda yürüyebilirler. Ben bu düşünce ve duygularla heykeli yaptım. Duygularımı paylaşacağınıza ve bu içerikten esinlenerek fotoğraflar hazırlayacağınıza inanıyorum.”