Anne ile kızın cesedi, birbirlerine sarılmış halde çıkarılmış enkazdan

Van'daki depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Enkaz altında kalanlardan artık büyük ölçüde umut kesildi. insanlar, yakınlarını defnetmenin telaşına düştü. Acılarıyla başbaşa kaldı. Erciş'te, müteahhit Salih Ölmez tarafından yaptırılan 20 daireli Sevgi Apartmanı altında, eşi ve 3 yaşındaki kızını kaybeden Faruk Kazancı gibi... Sevgi Apartmanı'nın enkazı başında rastladığımız bir kadın, gazeteci olduğumuzu öğrenip, "Salih Ölmez'in eseri yazın bunu" dediğinde öğreniyoruz yaşadıkları acıyı... Binanın enkazından birbirlerine sarılmış olarak çıkartılan 3 yaşındaki Hüsna Hanzade Kazancı ile annesi Vildan Kazancı'yı anlatıyor bize Gülşah Yılmaz. Gülşah Yılmaz, 3 yaşındaki Hüsna'nın halası... İnşaatta kullanılan malzemeleri gösteriyor, "Elinize aldığınızda dağılıyor kumu" diyor. Daha sonra o gün dışarıda olduğu için hayatta kalan TEDAŞ'tan emekli ağabeyi Faruk Kazancı'nın yanına götürüyor bizi.

OĞLU SAĞ KURTULDU

1988 yılında evlenen Kazancı çifti tam 20 yıl çocuğu olmayınca, tüp bebek yöntemine başvurmuş. 2008'de de ikiz bebekleri dünyaya gelmiş. Erkek olana Osman Beyzade, kız olan çocuklarına Hüsna Hanzade ismini koymuşlar. Depremin olduğu gün her zamanki gibi başlamış Kazancı ailesi için. Faruk Kazancı'nın 80 yaşındaki babası Mehmet Kazancı da onlarla birlikte kalıyormuş. Faruk Kazancı sabah bir işi için evden çıkmış. Deprem olduğu sırada dede ile torunu Osman Beyzade kendilerini dışarı atmış son anda ama anne ile kızı 6 katlı binanın enkazı altında kalmış. 3 yaşındaki Osman Beyzade, Bitlis Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp, tedavi altına alınırken anne ile kız kardeşinin cesetleri, enkazın altından birbirlerine sarılı halde çıkarılmış. Eşi ve kızına mezar olan enkazın hemen karşısında kurulan çadırın önünde taziyeleri kabul ediyor Faruk Kazancı... Evlerinin kooperatif olarak yapıldığını ve temelinin 1998 yılında atıldığını anlatıyor ve şöyle devam ediyor: "11 yıl önce evi teslim aldık. Bize 22 milyara(bin lira) mal oldu. Salih Ölmez, yüzde 7 müteahhitlik payı aldı. Binanın taşeronluk bilgisi ile mühendislik olmadan yapıldığını şimdi anlıyoruz. Acım çok büyük. Anlatılmaz."

MİNARESİ DE YIKILDI

Erciş'in yüzde 90'ını yaptırdıklarını söyleyen müteahhit Salih Ölmez'in, Van Yolu Caddesi üzerinde bulunan Van Yolu Camisi'ne 2003'te yaptırdığı minareler de depremde yıkıldı. Cami ile yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazı karşılıklı duruyor. Erciş sokaklarında dolaşırken yeni yapıldığı belli olan bir bina dikkatimizi çekiyor. "Çağıltı İnşaat" yazan 6 katlı, 10 daireli bina, oturulamaz hale gelmiş. Bina sakinlerinden Veysel Sönmez, Hayati Güngör ve Cemal Çiftçi'yi görüyoruz. Binayı 3 ay önce teslim alıp, oturmaya başladıklarını söylüyorlar. Yeni bir binanın nasıl bu hale geldiğinin şaşkınlığı içerisindeler. 100 bin liraya aldıkları dairelerini ne yapacaklarını düşünüyorlar kara kara. Onların durumu, Erciş'teki manzarayı özetliyor.

sabah