Öte yandan kaçak göçmenlerin TIR kasasındaki yüklerin arasında taşındığını ve bu yüzden donma tehlikesi ve havasızlık sorunu yaşadıklarına dikkat çekildi. 
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişileri Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçirmek isteyen 23 kişilik göçmen şebekesinin 17 üyesinin tutuklandığı bildirildi. Soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarının ardından 13 Mayıs 2011 günü tespit edilen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda 23 kişiyi gözaltına alınmıştı. Söz konusu adreslere düzenlenen operasyonda yurtdışına götürülmeyi bekleyen Bangladeş, Somali, Afganistan, Irak ve Pakistan uyruklu 100 kişi
yakalanmıştı. 
Yakalanan göçmenlerin 68'ünün Somali, 23'sinin Eritre, 7'sının Irak, 1 Filistin ve 1'inin ise Tanzanya uyruklu olduğu belirtildi. Bu kişilerin üzerlerinde ve bulundukları adreslerde yapılan aramalarda, çok sayıda sahte kimlikler, banka cüzdanları cep telefonu, bilgisayar, bin dolar nakit para, 4 ajanda, 2 flash bellek, 4 adet çeşitli hesapların tutulduğu defter, 1 ikamet tezkeresi, 24 pasaport ve sim kartları ele geçirimişti.
Emniyette sorguya alınan şebekenin kendilerine başvuran kişileri 5 bin ile 10 bin lira arasında değişen ücret karşılığında Avrupa'ya götürdüğünü ifade ettiler. Yetkililer, şebekenin göçmenleri TIR araçlarının dorsesindeki yasal yüklerin yanında taşıdığını bu yüzden bu kişilerin çoğu kez donma tehlikesi ve havasızlık sorunu yaşadığını belirtti.
Emniyette işlemleri tamamlanan 23 şebeke üyesinden 17'si sevk edildiği adliyede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, 100 kişinin de sınırdışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği belirtildi.