Erdoğan Libya'da İnsan Hakları Ödülü'nü aldıktan sonra bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Biz birbirimize sırtımızı dönemeyiz. Birbirimizden habersiz ilgisiz alakasız yaşayamayız. Bizim medeniyetimiz bize şunu emrediyor: Komşusu açken tok yatan bizden değildir.
Biz Ankara"da İstanbul"da Konya"da bu emre ne kadar muhatapsak, sizlerde burada aynen muhatapsınız. Biz Türkçe olarak ev alma komşu al derken, sizlerde bunu Arapça söylüyorsunuz. Bizler bir vücudun parçaları gibiyiz. Bir yerküre gemisinde ortak bir kaderle hareket ediyoruz. Barış kardeşlik dayanışma hepimizin ortak menfaatidir.
Biz dünyanın neresinde olursa olsun zulme, haksızlığa karşı çıktığımızda, gerek kendi ülkemizde gerek uluslararası çevrelerce eleştiriyoruz.
Bizim zulüm karşısında haykırışımızı anlamayanlar, bizim tarihimizi okumayanlar, bizim medeniyetimizi kavrayamayanlardır. Biz insanı eşrefi mahlukat olarak görüyoruz. Bizim için can kutsaldır.
Bizim çığlığımız insanlık çığlığıdır. Saraybosna"da nasıl kardeşlik diyorsak, Irak"ta da kardeşlik diyoruz. Biz insanları insan oldukları gerçeğinden hareketle seviyor ve hiçbir ayrım gözetmiyoruz.
Açık söylüyorum. Çocuk dünyanın her yerinde çocuktur. Batının kuzeyin çocukları ne kadar masumsa, doğunun güneyin çocukları da o kadar masumdur. Hiç kimse kalkıpta Filistinin çocuklarının, başka coğrafyanın çocuklarından daha suçlu olduğunu iddia edemez. Tel Aviv"in çocukları bizim için ne kadar kutsalsa Gazze"nin çocukları da o kadar kutsaldır.
KADDAFİ: ONUR KONUĞUMUZSUNUZ

Görüşmede, Libya lideri Kaddafi'nin, Başbakan Erdoğan'a “Birçok liderle görüşmemiz var ancak ilk sizinle başlamayı uygun gördük. Zira onur konuğumuzsunuz. Katılımınız ve konuşmanız çok güzel. Konuşmanız için çok teşekkür ederiz, bizi mutlu ettiniz” dediği öğrenildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın zirvede yaptığı konuşmanın öğleden sonrası için planlandığı ancak konuşmanın jest olması için öğleden önceye alındığı ifade edildi.

Kaddafi'nin davetiyle "3'üncü AB-Afrika Zirvesi"ne "Onur konuğu" olarak katılan Erdoğan, "Kaddafi İnsan Hakları Ödülü Uluslararası Komitesi" tarafından kendisine sunulan İnsan Hakları Ödülü'nü aldı.