Garip ahtapot

Atlantik Okyanusu'nun en güney bölgelerinde deniz yaşamını araştıran Alman araştırma gemisi R/V Walter Herwig'deki bilim adamları onunla ilk karşılaştıklarında hayretlerini gizleyemedi.

O sefer sırasında tek bir tanesini yakalayabildiler ve incelediler. En büyük şaşkınlığı, insan gibi dişleri olduğu anlaşılınca yaşandı. Cinsiyeti ise belirlenemedi.

"Promachoteuthis sulcus" olarak geçen bu farklı ahtapot, türünün diğer üyelerinden morfolojik bakımdan oldukça farklı. Ahtapotun kolları, boyutlarına göre daha kalın, vantüzleri daha büyük, ve alışılmışın çok dışında "dişleri" var.

Bilim adamları, şimdi "Promachoteuthis sulcus"u daha yakından gözlemek için, bu garip ahtapotun yaşam alanı olan Atlantik'in güney bölgesinde, Güney Afrika'ya 2800 kilometre, Güney Amerika'nın en güney noktasına ise 3300 kilometre mesafedeki Tristan da Cunha adlı bir grup volkanik adanın açıklarında üs kurdu.

DÜNYADAN KISA KISA...

HAMAS'IN GİZLİ CEZAEVİ
Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümeti, bölgede yeni bir cezaevinin açıldığını, yerinin gizli tutulacağını duyurdu. Gazze'deki polis kuvvetlerinin başkanı İslam Şahvan, İsrail'in Gazze'deki savaş sırasında vurduğu polis merkezlerinin içindeki cezaevlerinin yerine, mahkum ve tutuklular için yeni bir yer belirlediklerini söyledi. Şahvan, tutukluların ve gardiyanların güvenliğini gerekçe göstererek cezaevinin yerini açıklamayı reddetti.

ZORUNLU ASKERLİK YALNIZCA KARA KUVVETLERİNDE
Yunanistan'da zorunlu askerlik görevi çerçevesinde silah altına alınanların yalnızca kara kuvvetlerinde askerlik yapacakları bildirildi. Yunanistan Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis, 2010 yılından itibaren askere çağrılacakların deniz ve hava kuvvetlerinde görevlendirilmeyeceklerini açıkladı.

Son 10 yıldır profesyonel orduya geçiş için çalışan Yunanistan'da, 18 yaşını doldurmuş her erkek Yunan vatandaşı için askerlik zorunlu tutuluyor. Zorunlu askerlik süresinde en son 2003 yılında değişiklik yapılmış ve süre, 18 aydan 12 aya indirilmişti.

ÇİN'DE DE İĞNEYLE İNFAZLAR BAŞLIYOR
Çin'in güneydoğusundaki Liaoning eyaletinde ölüm cezaları enseye kurşa dizmek yerine iğneyle infaz edilecek. Liaoning Eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Vang Zhenhua, eyaletin 14 şehrinden altısında ölüm cezalarının halen enseye kurşun sıkarak infaz edildiğini belirtti. Eyalette ilk kez iğneyle infaz Kasım 2001'de uygulanmıştı.

7.7 TON KOKAİN ELE GEÇİRDİ
Meksika donanması, bir teknede 7.7 ton kokain ele geçirdi. Donanma yetkilisi Mariano Francisco Saynez, tekneyi geçen haftasonu Büyük Okyanus'taki uluslararası sularda tespit eden ABD Sahil Güvenliği'nden alınan ihbar üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Saynez, teknede yakalanan 5 kişinin de tutuklanarak, Oaxaca eyaletinde bulunan liman kenti Salina Cruz'a gönderildiklerini kaydetti.

RUSYA 20 MİLYAR DOLARLIK ASKERİ MÜHİMMAT SİPARİŞİ ALDI
Rusya'nın yabancı ülkelerden aldığı askeri silah ve mühimmat siparişinin 20 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Rusya'nın silah satışları ile ilgilenen “Rosoboroneksport” şirketi Başkan Yardımcısı Nikolay Dimidyuk'un yaptığı açıklamada, bu siparişlerin büyük kısmının Çin ve Hindistan'a ait olduğunu söylediğini duyurdu.

Hürriyet