iPhone"u kıran ilk kişi olduğunda yaşı daha 17"ydi. Kırılamaz denilen Playstation 3"ü hack"lemek için ona 5 hafta yetti.

Bulduğu açıklarla, PSP ve iPad"i de kırmayı başardı. Çeşitli bilim olimpiyatlarında kazandığı çok sayıda ödül var. Forbes onunla röportaj yaptı, CNN ekranlarında dünya onu izledi. Fox, NBC, CBS, ABC, CNBC, BBC gibi onlarca kanalda sayısız habere konu oldu. PC World dergisi 2008"de onu dünyanın 21 yaş altı en başarılı kişiler listesinde ilk sıraya koydu. İnternet alemindeki lakabı, isminin kısaltması olan Geohot. Ancak başarılarıyla birlikte biraz da burnunun büyümesi nedeniyle artık Egohot olarak anılıyor. Şu anda biyoteknoloji eğitimi görüyor ve hedefi insan beynini hack"lemek. İşte karşınızda genç dahi George Hotz...

Bugün 21 yaşında olan Hotz"u dünya ilk kez, iPhone"un işlemci kilidini kırarak tüm GSM operatörleriyle uyumlu hale getirmesiyle tanıdı. iPhone"un üreticisi Apple"ın mühendisleri bu “başarısı” karşısında şaşkındı. Bir arkadaşının ricası üzerine iPhone"un kilidini kıran Hotz, “çok eğlenceli” bulduğu bu işe kendisini kaptırdı. 13 Temmuz"da, “kırılamaz” denilen Playstation 3"ü de hack"leyen Hotz, medyanın da ilgi odağı haline geldi. Hotz, “Bilgi paylaşımının özgürlüğünden yanayım. Kırılamaz diye bir şey yoktur” diyerek bir anda tüm genç teknoloji tutkunlarının kahramanı haline geldi. Elektronik ürünleri hack"lemek için yazdığı “blackra1n” ve “limera1n” gibi kodları internette tüm tüketicilerin hizmetine ücretsiz sunan genç dahi, “Paranızın karşılığını tamamen alın” sloganını kullanıyor.

İşte Hotz"un hikâyesi

George Hotz 2 Ekim 1989"da New Jersey"de dünyaya geldi. Küçük yaşlarından beri elektronik ürünlere, teknolojiye ve insan beyninin işleyişine ilgi duydu. Lise yıllarında arkadaş çevresi onu ve bahsettiği konuları pek anlayamıyordu. Sürekli teknolojiden bahseden Hotz, 17 yaşındayken arkadaşlarıyla birlikte, güvenlik kilidi olan elektronik ürünleri hack"lemeye başladı.

“Certicell” teknoloji şirketinin kurucusu Terry Daidon"a, kırdığı kendi iPhone"unu bir Nissan 350Z spor otomobil ve 3 iPhone karşılığında sattı. Sony, göz bebeği Playstation 3"ün yüksek korumalı işlemcisine daha üniversiteye yeni başlamış bir genç tarafından, 5 hafta gibi kısa bir sürede erişilmesi sonucunda oyun konsolunu yeniden gözden geçirdi. Şu anda Rochester Teknoloji Enstitüsü"nde (RIT) biyoteknoloji öğrenimi gören Hotz, Forbes dergisine verdiği röportajda, nörolojiyle ilgilenerek “insan beynini hack"lemeyi” istediğini söyledi.

Milliyet