Ülkemizde İş sağlığı ve Güvenliği üzerine yapılan seminerler hız kesmeden devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Ticaret odalarının ev sahipliğinde gerçekleşen, inşaat sektöründe iş kazalarının en önemli nedeni olan dış cephe iskeleleri hakkında önemli bilgilerin ve uygulamaların anlatıldığı ''GÜVENLİ İSKELE PROJESİ'' semineri birer hafta ara ile Muğla ve Denizli illerinde gerçekleştirildi. Yanı sıra İSAG, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği olarak İSG gönüllülerinin mesleki gelişimleri ve meslek hakları için verdiğimiz mücadeleye Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ” konulu seminerimizi gerçekleştirerek devam ettik. Bu kutsal görevde canla başla çalışan ve emeği geçen herkese teşekkürü borç bilirim.

Bu hafta işe giriş muayeneleri ve periyodik sağlık muayenelerinde istenilen tetkiklerden standart akciğer grafisi (röntgen) ile ilgili düşüncemi paylaşmak istedim ki son dönemde bir  ‘akciğer grafisi (röntgeni) çekimidir’ aldı başını gitti.

İnşaat sektörünü ( iş sürekliliği yok, kısa vadeli işler )  örnek alacak olursak, çalışan Mehmet usta A inşaatında 2 ay süre ile çalışacak. İşe giriş raporu için tetkik isteniyor. Tetkiklerin içinde standart akciğer grafisi (röntgen) de var. Bunda problem yok. İşyeri hekimi arkadaşımız hangi tetkiki isterse saygı duyulmalıdır. Sonuçta çalışanın sağlık sorumluluğunu üstlenmiştir. Yaptığı iş kutsaldır. Fakat Mehmet usta aynı anda B ve hatta boş vaktinde C inşaatında da çalışıyor. Çalıştığı diğer şantiyelerde görevli İşyeri hekimi arkadaşlar da tetkik istiyor. Zaman su gibi akıp geçiyor ve 2 ay sonra Mehmet ustanın mevcut inşaattaki görevi bitiyor. Başka firmaların, başka başka şantiyelerinde çalışmaya başlıyor.

Tetkikler yine isteniyor… İsteniyor… İsteniyor…

Bir bakmış ki Mehmet usta yıl içerisinde tam tamına 9-10 adet akciğer grafisi (röntgen) çektirmiş. Yani boşu boşuna defalarca radyasyona maruz kalmış.

Röntgen ışınları iyonize edici radyasyon olup, en küçük dozu bile insan sağlığı için mahsurludur. Hayatımızda her türlü elektronik cihazlardan ve vericilerden (baz istasyonları) radyasyonun diğer türlerine zaten sıkça maruz kalmaktayız. Son zamanlarda genetik deformasyon ve bir takım rahatsızlıkların arttığına şahit olmaktayız. Sıkça röntgen çekiminin de bir takım zararları var. Gerçi bir batın tomografisinde bir akciğer filminin yaklaşık birkaç yüz katı kadar fazla radyasyon almaktayız. Yine bir mamografi filminde ise bir akciğer filminin yaklaşık 100 misli daha fazla radyasyona maruz kalınmaktadır.

İlgili yönetmeliğin ‘’İşyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik’’ Madde 9  (İşyeri Hekimlerinin Görevleri) emrettiği şekli ile;

 ‘’ Sağlık gözetimi kapsamında yapılacak işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler ile ilgili olarak çalışanları bilgilendirmek ve onların rızasını almak zorunda olup, az tehlikeli sınıftaki işlerde en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıftaki işlerde en geç üç yılda bir, çok tehlikeli sınıftaki işlerde en geç yılda bir, özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır ’’ ve ‘’ Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.’’ denmektedir.

Röntgen çekim işi özel uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren bir konudur. Ayrıca çekimi yaptırdığınız firmanın da TAEK Lisansı ve Bakanlık onayı bulunmalıdır. Bazı görüntüleme merkezleri 6 ay içerisinde çekim yaptıkları çalışanlara, daha sonra tekrar röntgen filmi için başvurduklarında fiziki muayenelerinde problem yoksa çekim yapmadan aynı filmi verebiliyorlar.

Radyolojik incelemeler mutlaka gerekli oldukları için yapılıyorsa diyecek bir şey yok. İnşaat iş kolu ve benzer iş kollarında tetkik takiplerinin daha farklı yapılmasının (e-sisteme kayıt gibi )gerektiğine inanıyorum. Konu hakkında pozitif bir çalışma yapılmalı, aksi taktirde inşaat vb… sektörlerde, sürekli röntgen ışınına maruz kalan çalışanlarımızın önümüzdeki 15 yıl içerisinde kanser hastası adayı olmaları olasıdır…

Unutmayalım  "Önlemek, Ödemekten Ucuzdur"

Yeni Soma'lar yaşanmasın….

Saygılarımla.