İki blokta devam den inşaatın bu yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl, Aydın Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 800 yatak kapasiteli Yabancılar Misafirhanesi"nin Çeştepe Beldesi sınırları içerisinde yapılmasına karşı çıkan yüzlerce vatandaş yürüyüş yapıp imza kampanyası başlatmış ve uzun süre tartışılmıştı. Valiliğin ev Emniyetin başlattığı ikna çabalarının da yetersiz kaldığı olayda CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay Çeştepe"ye gidip misafirhaneyi beldeleri sınarları içerisinde isteyemeyen vatandaşlara destek vermiş misafirhanenin yapımına engellemek için gerekirse inşaat alanında çadır kurup yatacağını belirtmişti. Yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen İçişleri Bakanlığı"nın, Çeştepe Belediye Meclisi"nin alan üzerindeki imar değişikliğine yapmaması üzerine mahkemeye başvurup yürütmeyi durdurma girişimi sonuç vermiş ve alan üzerinde istenilen imar değişikliği yapılarak misafirhanenin inşaatına başlamasına engel durum ortadan kaldırılmıştı.
Yaşanan bu olayların ardından geçtiğimiz yıl çıkılan 800 yatak kapasiteli misafirhane inşaatı ihalesine 3 milyon 227 bin 440 TL"ye bedelle Sarı İnşaat firması kazandı. Haziran ayında inşaatı başlanan misafirhane inşaatında şuana kadar iki blokta inşa çalışmaları sürüyor. 2010 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan misafirhane içerisinde İl Sağlık Müdürlüğünün polikliniği, karakol, çocuk oyun alanları, meslek kazandırma alanları ve büyükler için spor alanları, konaklama, beslenme alanları olacak.
MİSAFİRHANE TARTIŞMASINDA YAŞANANLAR
Aydın"ın Çeştepe Beldesi"nde yapılması planlanan Yabancılar Misafirhanesini beldelerinde istemeyen vatandaşlar daha önce imza kampanyası başlatmış ve yürüyüş yaptılar. Ardından inşaat alanında yapılması gereken imar değişikliği için belde belediyesinin meclis toplantısı gündemine gelen konu hakkında belediye meclisi de olumsuz rapor verdi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı Belediye Meclis kararının iptali ve yürütmenin durulması için 1. idare mahkemesine dava açtı. Konun büyümesi üzerine Aydın Valiliği beldede vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay imza kampanyası başlatıp yürüyüş yapan Çeştpelileri destek vermek için beldeye gidip vatandaşlara yönelik konuşma yapmış ve konuşmasında, “Beni siz oylarınızla seçtiniz. Benim size borcum var. Mülteci Kampının bu alana yapılması Aydın"ın geleceği için iyi bir şey değildir. Ve buna "hayır" demek bizim görevimizdir. Hiçbir zaman hak verilmez, hak alınır arkadaşlar. Gücümüzün sonuna kadar bu tesisin buraya yapılmaması için her şeyi yapmaya hazırız. Çadır kuracağız. Uyku tulumu alacağız. Benim dokunulmazlığım var arkadaşlar. Bu dokunulmazlık bir işe yarasın. Ben gideyim yatayım oraya bakalım kazabilecekler mi haydi görelim bakalım” demişti.
Fatih Atay"ın bu vaatlerine rağmen inşaatın başlaması süresinde Fatih Atay"ın inşaatı engellemek için hiçbir girişimde bulunmadığını belirten Çeştepeliler, Atay"a tepki gösterdiler.
AYDIN"DA YILLARA GÖRE YAKALANAN MÜLTECİ SAYISI
Aydın ve ilçelerinde 2005 yılında 42 olayda 435, 2006 yılında 67 olayda 919, 2007 yılında 122 olayda 1065, 2008 yılında 208 olayda 4 bin 434 ve 2009 yılında 90 olayda bin 500 kaçak göçmenin yakalandı.