Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektöründen de gelir elde edilmesine yönelik bir düzenlemeyi yarardan çok zarar getireceği endişesiyle önlediği ortaya çıktı.

VERGİ ARTIŞINA EL ATTI

Buna göre, Maliye Bakanlığı'nın gelir artırıcı tedbirler kapsamında 150 metrekareden küçük konutların satışında yüzde 1 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasını içeren düzenlemesi, Başbakan Erdoğan tarafından durduruldu.

YENİ BİR DÜZENLEME DAHA...

Maliye Bakanlığı'nın geçen yılın son günü, gelirleri artırmak amacıyla 2010 yılında uygulamaya girmek üzere akaryakıt, sigara ve alkollü ürünlerdeki ÖTV ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), değerli kağıtlar ve harçlara yaptığı yüksek oranlardaki artışlarda, inşaat sektörüne yönelik de önemli bir düzenlemenin olduğu belirlendi.

TEK TEK İNCELİYOR

Zamların yer aldığı çalışma, daha taslak halinde iken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Başbakan Erdoğan'ın gelir artırıcı kalemleri tek tek incelediği ve krizden çıkışta ekonomi üzerinde nasıl bir etki yaratacağını değerlendirdiği belirtildi.


Yüzde 17 KDV iade oluyor

Geçen yıl küresel krizin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler arasında, 150 metrekarenin üzerindeki konutların satışında yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yüzde 8'e düşürülmüştü. Böylece müteahhitlik sektörüne yüzde 10'luk bir destek yapılmıştı. Eylül 2009 sonuna kadar süren uygulamada, sektörde olası bir tıkanıklık kısmen de olsa giderilmişti. Uygulama, Eylül 2009 sonundan itibaren eski haline dönüşmüştü. Müteahhitler, inşaat yapımında kullandıkları malzemeleri yüzde 18 ile alıyorlar. Tamamlanan inşaatlarda 150 metrekarenin altındaki konutları, yüzde 1 KDV ile satıyorlar. Konutların yapımında, inşaat malzemelerine ödedikleri yüzde 18 KDV'ye karşın, satışta yüzde 1'lik KDV nedeniyle arada oluşan yüzde 17 oranındaki KDV'yi de Maliye Bakanlığı'ndan KDV iadesi olarak, ya da vergi ödemelerinde mahsuplaşma şeklinde geri alıyorlar.

Sektöre sekte vurur

Başbakan Erdoğan'ın düzenlemenin Türkiye'nin büyümesinde lokomotif sektörlerin başında gelen inşaatçılığa ciddi bir sekte vuracağı, özellikle kalifiye olmayan istihdam üzerinde yarattığı etkinin olumsuz bir hale dönüşebileceği kaygısını dile getirdiği ifade edildi. Başbakan Erdoğan'ın, istihdama önemli destek veren inşaat sektörünün krizden çıkışta daha da önemli olduğuna işaret ettiği, sektöre sekte vuracağı endişesiyle düzenlemenin uygulamadan çıkarılmasını istediği belirtildi./yeni şafak