Geçtiğimiz hafta, milli birlik ve beraberliğimizi perçinleyen, bizi biz yapan önemli günleri andık, birlikte kutladık. Sırası ile;

 14 Mart’ı Tıp Bayramı’nı geride bıraktık. İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, hayatlarının büyük bir kısmını bizlerin sağlığına, yaşamına adamış, yeri geldiğinde görevleri gereği ailelerini bile ikinci plana atmış profesyonellerin gününü kutladık.

18 Martta Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini anma gününde, Çanakkale zaferimizin 100.yıl dönümünde, bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla andık.

21 Martta Türklerin Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden, Nevruz Bayram’ını kutladık. Yine aynı gün Dünya Down Sendromu Günü’nde   ‘ +1 kromozumun lafı olmaz, gerçek dostlar kromozom saymaz ’ diyerek Down Sendromlu meleklerimize sahip çıktık.

KUTLADIK, KUTLADIK, KUTLADIK……

Anladık duyarlı bir toplumuz, kötü günde birlik olmayı, iyi günde birlikte sevinmeyi biliriz. Bilemediğimiz başaramadığımız tek konu, işlerimizde güvenlik tedbiri alamamak mı? Niye içimizden gelmiyor? Ordu’da, Zonguldak’ta, Aydın’da, Konya’da, Antalya’da,… tüm ülkemiz genelinde geçtiğimiz hafta gerçekleşen kazalarda maalesef yine bir çok kardeşimiz hakkın rahmetine kavuştu.

 İş Kazalarının %98’inin, meslek hastalıklarının da %100’ünün önlenebileceğini biliyor muyuz?

 İş kazalarının %98’lik kısmı alınacak tedbirlerle önlenebilir kazalardır. Yaşanan her 10 kazadan 9’u emniyetsiz davranışlardan, yani çalışan kaynaklı problemlerden meydana gelmektedir. Kalan kısım ise emniyetsiz durumlar yüzünden oluşmaktadır. Son yıllarda Türkiye’de meydana gelen iş kazalarının yaklaşık yarısı, üç iş kolunda meydana gelmiş olup, bunlardan birisini de inşaat iş kolu oluşturmaktadır. Ülkemizin yeniden inşa edildiği bu dönemde her sokakta yapımı süren bir inşaatla karşılaşabilirsiniz.

GÜVENLE İNŞA ETMEK İÇİN;

İnşaat başlangıcında İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve çalışan sayısı 10 kişi ve üzerinde ise Diğer Sağlık Personeli görevlendirmeyi unutmayın. Sonrasında Risk Analizi çalışması yapın ve inşaat bitimine kadar her aşamada revize edin. Sağlık Güvenlik Planı hazırlayın. Sağlık raporsuz ve Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim’i almamış çalışanı kesinlikle şantiye sahasına sokmayın. Eğer şantiyeniz bir yıldan fazla sürecekse kesinlikle yıl içerisinde çalışan personelinize 16 saatlik eğitim (her yıl için) aldırmak zorundasınız ve yılda bir de çalışanların periyodik sağlık muayenelerini yaptırın. Çalıştırdığınız personelin mesleki eğitim belgelerinin olması gerektiğini unutmayın. Çalışan temsilcisi seçin. Çalışanların koruyucu güvenlik malzemelerini dağıtın (emniyet kemeri, eldiven, baret, iş ayakkabısı) ve kesinlikle kullanmalarını sağlayın. Standartlara uygun iskele kullanın, iskele üzerinde çalışan sayısı kadar dikey yaşam hattı oluşturmayı unutmayın. Çalışma alanı içerisinde bulunan merdiven kenarları, sahanlıklar, balkonlar vb açıklıkların korkuluklar ile kapatın. Şantiye sahasına 3.şahısların girmemesi için tedbir alın. Gece çalışmaları olması durumunda merdiven sahanlıklarının ve riskli bölgelerin aydınlatılması gerektiğini unutmayın….

Kısaca güvenlik tedbirlerinizi eksiksiz alın.

Unutmayalım  ‘’ Önlemek, Ödemekten Ucuzdur ‘’

Yeni Somalar yaşanmasın….

Saygılarımla...