İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Bütün gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan sistem Türkiye'de de başladı. Bu kapsamda düzenlenen eğitim seminerine katılan 141 inşaat mühendisi belgelerini aldılar.
İMO Teoman Öztürk Konferans Salonu'nda düzenlenen törene TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, İMO Yetkin İnşaat Mühendisliği Kurul Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut, İMO Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Yetkin İnşaat Mühendisliği, mesleki niteliği artırmayı amaçlarken, doğal afetlerde inşaat mühendisliğinin yetersiz uygulamalarından kaynaklanan sorunları azaltmayı hedefliyor. Türkiye'nin ilk Yetkin Mühendisleri olan 141 inşaat mühendisi geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir törenle Yetkin İnşaat Mühendisliği belgelerini aldı. İnşaat mühendisliğinde deneyim, bilgi ve beceriyi belgelemeyi amaçlayan Yetkin İnşaat Mühendisliği uygulamasının başlamış olması, inşaat mühendisliği açısından bir milat olarak değerlendiriliyor.
Yetkin İnşaat Mühendisi Belgesi alan 141 mühendisin 10 tanesi faaliyetini Aydın'da sürdürüyor olması Aydın İnşaat Mühendisleri Odası için onur kaynağı oldu. Türkiye genelinde Yetkin İnşaat Mühendisi Belgesi almaya kazananlar arasında Aydın'dan Yapı Mühendisliği dalında Altan Güney, Bülent Öz, Kazım Zeybek, Kemal Ünübol, Mehmet Kırlıoğlu, Yusuf Güneş, Yapım Yönetimi dalında Ali Deniz Atay, Aykut Uysal, Celayir Şahin, Su Mühendisliği dalında da Adnan Tanyeli bulunuyor.
Aydın'da faaliyet gösteren ve Türkiye'deki 141 yetkin inşaat mühendisinden birisi olan İnşaat Mühendisi Altan Güney, Yetkin Mühendisliğin mesleki niteliği artıran, eğitimi meslek hayatının tamamına yaymayı amaçlayan, öğrenmeyi ve gelişimi sürekli kılan bir uygulama olduğunu belirtti. Yetkin Mühendisliğin İMO'nun ürünü olduğunu belirten Altan Güney; "İMO tarafından başlatılan Yetkin İnşaat Mühendisliği diğer mühendislik alanlarına örnek oluşturacaktır. Yetkin Mühendislik mesleki niteliği artıran, eğitimi meslek hayatının tamamına yaymayı amaçlayan, öğrenmeyi ve gelişimi sürekli kılan bir uygulamadır. Yetkin mühendislik bilgiyi dinamik kılmakta, sistemin kendi iç işleyişinden kaynaklanan adaletsizliğini ortadan kaldırmakta, mesleki zeminimize eşitlikçi özellikler katmaktadır. Ülkemizde ilk adımları atılan yetkin mühendislik, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde uzun zamandan bu yana geçerliliğini sürdürüyor. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden odamız, mesleki alanda da uluslararası normları yakalama fırsatı elde etmiş ve toplumsal yararı tartışılmaz olan Yetkin Mühendisliği ülkemize armağan etmiştir” dedi.