Türkiye'de doğum oranlarında yüzde 50’lere yükselen sezaryen tartışmaları önceki hafta Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aldığı bir kararla yeniden gündeme geldi. AYM’nin “hasta kendi vücuduyla ilgili karar verebilir” gerekçesini eleştiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Hasta kulağımı kesin derse kulağını mı keseceğiz” diye tepki gösterdi. Karar verme yetkisinin hekimlerde olduğunu vurgulayan Sağlık Bakan Müezzinoğlu “Hastanın normal doğum olma talebi en doğal hakkıdır, doğrusu da budur. Ama tıbbi gerekçelerinde verilerini isteyebilir.

Hekim normal olabilecekken seni sezaryen yapacağım diyorsa o zaman tıbbi gerekçelerini öğrenmek hakkı. Ama doktoru sezaryene hiçbir hasta zorlayamaz. Buna hakkı yok hastanın. Bu hastalık. Kendi bedeniyle ilgiliyse o zaman doktora niye geliyor” dedi. Doktorun hastanın hakkı olan tıbbi hizmetleri yapmak zorunda olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu “Hasta istiyor diye hekim sezaryen yapmaz. Sezaryen sonrasında yaşanan psikolojik sorunları kim üstlenecek o zaman. Dolayısıyla bunun doğalı, fıtratı normal doğumdur. Psikolojiyi de besleyen normal doğumdur. Niye ben bıçağı attırtayım, karnımı karın zarımı rahimi keseceğim bir sürü dikiş yiyeceğim. Niye... Ha hasta muammada ikna olmak istiyorsa psikolojik destek verelim. Ama beden benim ben şunu istiyorum olmaz. Manavdan muz almıyoruz” yorumunu yaptı. Müezzinoğlu “İngiltere Kraliyet Ailesi’nde doğrusunu yapıyorlar. İngiltere’de prenses bile normal doğum yaptı. Spinal, epidural anesteziler verilebilir. Bunlar yapılabilir ama sezaryen bir ameliyattır, bir operasyondur” diye konuştu.

UZMAN EBELER GELİYOR

Bakan Müezzinoğlu, yeni bir yasal çalışmayla uzman ebelere normal doğum yaptırabilme yolunun açılacağını, ihtiyaç duyulduğunda hekimlerin devreye gireceğini söyledi. Müezzinoğlu, aile hekimlerinin nöbet eylemleri üzerine de “Çalışma saatleri değişmedi. Hafta içi 8 saat çalışıyorlar. Ayda bir cumartesi gündüz 8 saat nöbet tutacaklar. Hekimlikte ayda 7 - 8 hatta 12 gece nöbet tutan arkadaşlarımız var. Onlar yalnız cumartesi nöbet tutacak. 2-3 yıl sonra pazara da nöbet koyacağız” dedi.