İngiltere'de hükümet, istihbarat servislerinin, tüm vatandaşların telefon görüşmeleri, elektronik posta ve cep telefonu mesajlarını izlemesine imkan verecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

Yasayla, internet servis sağlayıcıları, polis ve istihbarat servislerinin istemesi halinde vatandaşların ziyaret ettiği siteleri anında bildirmekle yükümlü olacak.

İçişleri Bakanlığı bu uygulamanın terörizm ve diğer suçlarla mücadele açısından yaşamsal önemde olduğunu söylerken, sivil toplum kuruluşları plana tepki gösterdi.

Yasa hazırlığına koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'den bazı millletvekilleri de karşı çıkıyor.

Son İşçi Partisi hükümeti döneminde de benzer bir yasal düzenleme gündeme gelmiş ancak o zaman muhalefette olan Muhafazakar Parti'yle şimdiki koalisyonun diğer ortağı Liberal Parti'nin de karşı çıkmasıyla girişim sonuçsuz kalmıştı.

'İngiltere, İran ve Çin gibi olacak'
Kraliçe'nin parlamentoda hükümet programını açıklayacağı geleneksel konuşmasında yer alacağı belirtilen yasal düzenleme uyarınca internet iletişimi, telefon görüşmeleri ve cep telefonu mesajlarının içeriğinin görülebilmesi için yine mahkeme emri gerekecek.

Ancak istihbarat servisleri bireylerin ya da grupların kimle, ne kadar sıklıkla ve ne kadar süre iletişimde olduğunu izleyebilecek, ayrıca ziyaret edilen siteleri görebilecek.

Muhafazakar Parti milletvekili ve eski gölge İçişleri Bakanı David Davis yasa hazırlığına tepki göstererek, bu düzenlemenin hükümete çok sayıda kişiyi izleme imkanı vereceğini belirtti, "sadece teröristler ve suçluların değil, herkesin elektronik pasta, telefon görüşmeleri ve internet erişiminin izlemeye açık olacağını" söyledi.

Büyük Birader İzleme Derneği adlı örgütün başkanı Nick Pickles da bu yasayla İngiltere'nin vatandaşların izlenmesi açısından İran ve Çin'le aynı seviyeye geleceğini savundu.