İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin dış politikasını yenileyerek, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleriyle bağlantısının olmasını istediklerini söyledi ve "Bu nedenle Türkiye, Hindistan ve Çin'i ziyaret ettim" dedi.

Cameron, İngiliz televizyon kanalı Sky'a verdiği demeçte ayrıca, 2014 yılına kadar Afganistan'dan İngiliz askerlerini çekmeyi amaçladıklarını, ancak Afgan halkına desteğin bu tarihten sonra da süreceğini belirtti.

Afganistan'da 10 bin İngiliz askeri bulunduğunu söyleyen Cameron, 2001 yılından bu yana bu ülkede yaklaşık 350 İngiliz askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İngiltere'nin askeri, ekonomik ve diplomatik olarak önemli ve büyük bir güç olmayı amaçladığını ifade eden Cameron, şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanı William Hague ile birlikte dış politikamızı yeniliyoruz ki dünyanın en hızlı büyüyen kısmıyla bağlantımız olsun. Bu nedenle Türkiye, Hindistan ve Çin'i ziyaret ettim. Dış politikamız, güvenlik ve refah üzerine kurulu."

-"GÖÇMEN SAYISINI 100 BİNLERDEN, 10 BİNLERE İNDİRMEK İSTİYORUZ"-

İngiliz hükümetinin AB dışından gelen göçmen işçi sayısına sınırlama getirme kararına ilişkin soruları da yanıtlayan Cameron, son yıllarda İngiltere'ye AB dışından göçün 200 bini bulduğunu ve bunun, her 10 yılda ülkeye AB dışından 2 milyon göçmenin girmesi anlamına geldiğini belirtti.

"Bu kabul edilemez şekilde yüksek bir sayı ve düşürülmeli" diyen Cameron, iş dünyasının sayı sınırlaması konusundaki endişelerini hükümetle paylaştığını, bu konuda bir çözüm getirebileceklerine inandıklarını söyledi.

Cameron, AB dışından gelen göçmen sayısını, 100 binlerden 10 binlere indirmek istediklerini de bildirdi.

İngiltere'deki koalisyon hükümetinin bu ay içinde, AB dışından gelen göçmen işçiler konusundaki kalıcı sınırlamayla ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

Hükümet, temmuz ayında açıkladığı geçici uygulamayla ilk aşamada Nisan 2011'e kadar AB dışından gelecek göçmen işçi sayısının yüzde 5 azaltılacağını bildirmişti. İngiliz hükümeti, yeni uygulamayla yasadışı göçü ve ülkeye göçmen akışını önlemeyi, ayrıca net göçmen sayısını 1990'lı yıllardaki düzeye çekmeyi amaçlıyor.

A.A.