İngiliz Sky televizyonu, 2 yıl önce ötanazi ile ölen bir kişinin ölüm anını yayınladı. Belgeselde, ALS hastası 59 yaşındaki Craig Ewerts, eşine veda ederek kendisini ölüme götürecek sıvıyı içiyor.

Ötanazi, yani insanın ölümü seçme hakkı bir hak mı yoksa intiharla eşdeğer mi?

İngiltere'de yayınlanan belgesel bu tartışmayı tekrar alevlendirdi. SKY televizyonu, iki yıl önce ölen Craig Ewert'in kendi eliyle yaşamına son verdiği anları yayınladı.

59 yaşındaki emekli Profesör Ewert, ALS hastasıydı. Doktorlar 2 ila 5 yıl ömrünün kaldığını söylemişti. Hastalığı ilerledi.

Ewert kendi deyimiyle "Ölüm ya da acı çekerek ölüm" arasında tercihini yaptı, hayatına son vermeyi seçti.

Ötanazinin yasal olduğu birkaç ülkeden biri olan İsviçre'ye gitti. SKY TV'nin yayınladığı belgeselde Ewert'in son dakikaları görülüyor.

"Ölüm hakkı" adlı programda Ewert, eşini öpüyor ve onu sevdiğini söylüyor. Daha sonra Ewert'e, içince öleceği söylenerek bardakta bir karışım veriliyor.

Ewert sıvıyı içiyor. Son sözü ise "Teşekkür ederim" oluyor.

Belgesel tartışılıyor

Görüntüler, İngiliz televizyonlarında bir ilk. Belgesel basında ve hükümette tartışmalara neden oldu. Tartışmaların etik, dini ve kişisel özgürlük boyutları var.

Ötanazi karşıtlarının belgesele tepkisi sert. Onlar görüntülerin "insanları hayatlarını sona erdirmeye teşvik edebileceğini" söylüyor.

Programı yayınlayayan SKY televizyonu ise, programın tartışmalı bir konu hakkında eğitici bir bakışı olduğunu söylüyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, konunun hassasiyetini ve yayıncıların kamuya karşı sorumluluklarını işaret etti:

"Bu konu çok hassas ve sansasyon yaratmaktan uzak bir dil kullanılarak işlenmeli. Yayıncılar kamuya karşı sorumluluklarını unutmamalı ve televizyon yayınlarını denetlemekten sorumlu kuruluşlar da bu konuya önem vermeli."

Ötanazi, birçok ülkede yasak. Belçika, Hollanda, İsviçre, Tayland dünyada ötanazinin uygulanabildiği birkaç ülke.

İngiltere'de ise ötanazi için başkalarından yardım alma durumunda, yardım eden kişiler 14 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.