Rehineler için Libya'ya MI6 ajanları ve SAS komandoları gönderildi. Ancak isyancıların eline düşen özel tim, İngilizler'i güldürdü: Bekçilere yakalandılar.

Ortadoğu'da domino etkisi oluşturan isyanlar, Libya'da da tansiyonu yükseltti. Muhalifler, 42 yıllık Kaddafi rejimine karşı harekete geçti. Ülkedeki iç savaştan, bölgede bulunan yabancılar da nasibini aldı.
Libya'nın Bingazi kentinde görevli olan bir grup İngiliz diplomat, isyancılar tarafından rehin tutuldu. Hemen harekete geçen İngiliz yetkililer, rehinelerin kurtarılması için gizli bir operasyon düzenledi. Bu kapsamda bölgeye İngiliz İstihbarat Servisi MI6'da görevli 2 ajan ile 6 SAS komandosu gönderildi. Ancak vatandaşlarını kurtarmak isteyen özel ekip, direnişçiler tarafından rehin alındı. Özel tim, muhalifler tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

BÜYÜKELÇİNİN YALVARIŞLARI
Profesyonellikleriyle ünlü özel timin rehin alınması ise İngiltere'de alay konusu oldu. Guardian gazetesi olayı, "Cesaret eden, Libyalı çiftlik bekçileri tarafından derdest edilir" diye verdi. Times gazetesi ise İngiltere'nin bu olay sonucunda "küçük düştüğünü" belirtti. İngiliz güçleri kadar büyükelçi de şok etkisi oluşturdu. İngiltere'nin Trablus Büyükelçisi Richard Northern, esir alınan özel tim için bir direnişçiye telefonda yalvardı. Söz konusu ses kaydı internete düşünce, İngiltere ayaklandı. İngiliz kamuoyu, olayı "utanç verici olarak" yorumladı.

ABD TETİKTE
6. Filo'yu Akdeniz açıklarına demirleyen ABD, bu kez karadan taarruza geçti. Uluslararası kamuoyunu hareketlendiren iddia ise gazeteci Robert Fisk'ten geldi. Fisk, "ABD, isyancıları silahlandırmak için harekete geçti. Silahlar Suudi Arabistan üzerinden Libya'ya sokulacak" dedi. Ancak Suudi Arabistan yönetimi ABD'ye bir cevap vermedi.

FELÇ GEÇİRDİ ÇEKİLECEK
Kaddafi taarruza geçerken bölgenin etkin gazetelerinden Şark el Avsat, önemli bir iddiada bulundu. El Avsat'ın haberine göre Kaddafi "Servetime ve aileme dokunmazsanız çekilirim" mesajını verdi. Öte yandan Muammer Kaddafi'nin felç geçirdiği iddia edildi.

KADDAFİ DİRENİŞİ
Libya'daki isyan, iç savaşa dönüştü. Doğuda Bingazi, Ecdebiye, Beyda ve Tobruk'u işgal eden muhalifler, batıda Kaddafi'nin direnişiyle karşılaştı. Bin Cevad'ı ele geçiren Kaddafi yanlısı güçler, petrol kenti Ras Lanuf'u da bombaladı. Karadan adım adım ilerleyen Kaddafi'nin askerlerine, havadan da jetler eşlik etti.

takvim