İLONDRA - Independent yazarı Paul Wallely, 1980'lerde yine Londra'da Brixton semtiyle, Livepool ve Birmingham kentlerinde yaşanan siyahların isyan hareketleriyle son olaylar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştırdı.

Brixton'da polisin bıçakla yaralanmış bir genci durdurması, çevredekiler tarafından 1981'de polis şiddetinin sonucu olarak algılanmıştı.

Liverpool'da ise, polisin masum bir genci tutuklamasına karşı çıkan başka genci gözaltına alması olayların fitilini ateşlemişti.
Haberin devamı ↓reklam

1985'te Tottenham'da da polisin baskın düzenlediği bir evde bulunan kadının kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi yöre halkını sokağa dökmüş, şiddet olayları yaşanmıştı.

Wallely, siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan son olaylarla geçmişte yaşanan ayaklanmaların özünde polisin siyahlara yönelik tavrına ilişkin algılamaların bulunduğunu kaydediyor: ''Polis aşırı güç kullanarak olayları kışkırtma ve olaylara hazırlıksız yakalanmakla eleştiriliyor."

''Ayaklanmaların çoğunlukla kentlerin yoksul kesimlerinde, sosyal yabancılaşmanın, işsizliğin özellikle gençler arasında yaygın olduğu yerlerde yaşandığını'' kaydeden Independent yazarı, bugün yaşananlarla geçmişteki ayaklanmalar arasındaki farkı ise şöyle özetliyor:

''Bugünkü olaylar, fırsatçıların günümüzün manasız tüketim çılgınlığına uyan bir ölçüde yağmalamalarıyla tanımlanıyor. Yağmacıların girdikleri dükkanlarda kendi beden ölçülerine uyan ürünleri aldıkları, istedikleri markaları bulabilmek için raflar arasında gezindikleri de göze çarpıyor. Bu, yağmayla alışverişin buluştuğu nokta. Bir görgü tanığının tarif ettiği gibi, yoksul mahallelerin derinliklerinden gelen bir çığlıktan çok, yeni bir çift spor ayakkabıya sahip olma fırsatı.''

İngiliz gazeteci Toby Young da bu durumu, "Ortadoğu’nun gençleri özgürlükler için ayaklanıyor, Londra gençliği ise HD ready özellikli 42 inç plazma TV için" diye yorumladı.

Londra polisi, olaylar sırasında güvenlik güçlerini öldürmeye çalıştıklarından kuşkulanılan üç kişiyi gözaltına aldı.

Polisten yapılan açıklamada, Londra'nın kuzeybatısındaki Brent semtinde saat 03.00'te iki polis memurunun bir mağazayı yağmaladıklarından şüphelenilen bir otomobili durdurmaya çalıştığını, ancak aracın sürücüsünün durmayarak memurlara çarpıp kaçmaya çalıştığı belirtildi.

Polis memurlarından birinin hastaneye kaldırıldığı, diğerinin de hafif yaralandığı kaydedilen açıklamada, araçtaki üç zanlının daha sonra yakalanarak gözaltına alındığı bildirildi.