Son yıllarda başta İngiltere’de yaşanan kriz ve ilçede İngilizlere yönelik ev satışlarındaki güvensizlik ortamı İngilizlerin geri dönüşe neden oldu. İlçede eğitim gören İngiliz öğrenci sayısında da geri düşüşe bağlı olarak düşüşe geçti.
2000’li yılların başında İngilizler tarafından keşfedilen Didim’de, 2004 yılı sonrasında başlayan yoğun İngiliz göçü 2008 yılına kadar sürerken geçen süreden ev satın alan İngilizlerin dolandırılması, ev alım-satımında uzun sürede yaşanan bürokrasi ve son yıllarda İngiltere’de yaşanan ekonomik kriz İngilizleri geri dönüşe yada başka ülkelere yönlendirirken, geri dönüşler İlçede eğitim öğretim gören öğrencileri de etkiledi.
Edinilen bilgilere göre Didim’de İngiliz öğrencinin en fazla eğitim-öğretim gördüğü Valiler İlköğretim Okulunda bu yıl İngiliz uyruklu yeni öğrenci kaydının alınmadığı, geçen yıla oranla da İngiliz öğrenci sayısında azalma olduğu görüldü. İlçede bulunan 7 İlköğretim Okulu içerisinde İngiliz öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü tek okul olan Valiler İlköğretim Okulunda bu yıl 1. ila 5. sınıf arasında 8 öğrenci, 6. sınıf ila 8. sınıf arasında ise 7 İngiliz öğrenci olmak üzere toplam 15 İngiliz öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü öğrenildi. Geçen yıl bu rakamın 20’nin üzerinde olduğu, bu yıl ise yabancı uyruklu öğrenci anlamında yeni kaydın alınmadığı öğrenildi. İlçedeki liselerde ise 5 İngiliz öğrencinin eğitim öğretim gördüğü öğrenilirken, Zeynep-Mehmet Dönmez Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde 2 öğrencinin, Selçuk Özsoy Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesinde ise 3 öğrencinin eğitim gördüğü öğrenildi.
Valiler İlköğretim Okulunda okuyan 8/D sınıfı öğrencisi Benjamin Andrew Cowles ise Didim’de olmaktan ve Türk okullarında eğitim görmekten mutlu olduğunu söylerken, “Buraya uyum sağladım. Okulda öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın sayesinde sorunlar yaşamıyorum. Arkadaşlarımla uyumlu şekilde hareket ediyoruz. Derslerde sıkıntı yaşadığımda herkes yardımcı oluyor.”dedi.
Valiler İlköğretim Okulunda okuyan 8/C sınıf öğrencisi Alexander Tield ise Türkiye’yi ve Didim’i sevdiğini söylerken, okul anlamında herhangi bir sıkıntısının olmadığını söyledi.