İngiltere Dışişleri 1980 yılına ait belgelerdeki gizliliği kaldırıp, erişime açtı. Arşivden şok bir iddia çıktı: “Gün Sazak kendi isteğiyle bir saatlik bir görüşmede bulundu. İngiltere ile devamlı ve gizli bir ilişki kurmak istediğini söyledi.”

İngiltere Dışişleri yazışmalarının 1980 yılına ait belgelerinin üzerindeki gizlilik kaldırıldı ve erişime açıldı. Böylece 1980"deki 12 Eylül darbesi öncesi ve sonrasında Ankara"daki İngiliz elçiliği ile İngiliz Dışişleri arasındaki binlerce yazışma da açığa çıktı. 14 Mart 1980 tarihini taşıyan bir belge WikiLeaks iddialarını aratmayacak nitelikte... Gizli yazışmada, MHP milletvekili Gün Sazak"ın İngiliz elçisiyle yaptığı görüşmenin tutanakları yer alıyor. İşte o belgede yazanlar:


"Bir saatlik görüşme oldu"

1 Bay Gün Sazak bu öğleden sonra kendi isteğiyle bir saatlik bir görüşmede bulundu.

2 İngiltere ile devamlı ve gizli bir ilişki kurmak istediğini söyledi. Ben açıkça böyle bir şeyi destekleyemeyeceğimizi; ama elbette tüm görüşlerdeki Türk liderleriyle tamamen doğal bir kontak sürdürmeye ilgi duyduğumuzu söyledim.

3 Uzun uzadıya Türkiye"nin en büyük belası olarak atfettiği Sovyet tehlikesinden bahsetti. Sonuç olarak, Türkiye"nin İngiltere"nin yardımına ihtiyacı olduğunu ve dünya siyasetinin lideri olan İngiltere"nin MHP"yi desteklemesi gerektiğini söyledi. Türkiye"yi gerçekten desteklediğimizi; ama özel olarak hiçbir partiyi kesinlikle “desteklemeyi” (Anlamı ne olursa olsun) düşünmediğimizi söyledim. Bir yere kadar, Türkiye"nin iç işlerine dair fikirlerimiz var, kendi geleneklerimiz merkezi bir consensusu desteklememizi ve aşırı renklerin hepsinden uzak durmamız gerektiğini gösteriyor.

4 MHP"yi ve orduyu Ecevit uysallığı ile “yıllardır hazırlık aşamasında olan komünist hakimiyet” karşısında var olan iki bariyer olarak tanımladı. Ara ara sessizliğimin görüşlerde herhangi bir değişimi göstermediğini açıkça belirttim.

5 Sonuç olarak MHP bizden bir tür yardım bekliyor. Çünkü ABD"nin ve özellikle CIA"in Türkiye"deki solculara destek olduğunu düşünüyorlar. Amerikalıların bilhassa Aydınlık"ı desteklediğini (finanse ettiğini) iddia etti. Ben duygularının incindiği izlenimine kapıldım. Çünkü Maocular ondan daha çok kokteyl davetiyesi almıştı.

6 Bana çoğunu notlardan okuduğu 1960"dan beri gelişen olaylar hakkında yaptığı analizlerin detaylarıyla sizi yormayacağım(!) Vardığı sonuç ise giderek orduyu da hedef alan ve artış gösteren solcu terörizmin bir darbeye zemin hazırlamak için yapıldığını ve bir komunist darbe amacı taşıdığıydı.

Türkiye"yi sarsan suikast

1932"de Eskişahir"e bağlı Sazak köyünde doğdu. İlk ve orta tahsilini Eskişehir"de yaptıktan sonra Amerika"da ziraat okuyan ve yurda dönen Sazak, politikaya atıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı iken Süleyman Demirel tarafından 21 Temmuz 1977"de kurulan AP-MSP-MHP koalisyonundan oluşan 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti"nde Meclis dışından Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. Hükümetin düşmesi nedeniyle görevi 5.5 ay sürdü.

27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken yasa dışı Devrimci Sol militanları tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü. Öldüğü tarihte MHP Genelbaşkan yardımcısı olan Sazak, Eskişehir"in Sazak köyünde toprağa verildi. Eski Demokrat Parti milletvekillerinden Emin Sazak"ın oğlu, Fenerbahçe eski başkanlarından Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak"ın kardeşi. Oğlu Süleyman Servet Sazak da MHP"den 1999 yılında milletvekili seçildi ve 2002 seçimine kadar Eskişehir Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı. (Vatan)