Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, bebeklerin en çok inek sütüne karşı alerjisi olduğunu söyledi. Gülcan, "İyi bir araştırma ve tedaviyle besin alerjisi olan bebekler iki yaşından önce yüzde 90-95 oranında düzeliyor." dedi.

Mahir Gülcan, içinde protein olan bütün besinlerin alerji yaptığını, bunların başında inek sütü ardından da yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğday unu geldiğini söyledi. Gülcan, besin alerjisi durumunda bebeğin beslenmesinden süt ve süt ürünlerinin en az 6 ay çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Gülcan, bu sürede bebekte düzelme olmadığı tespit edilmesi durumunda diğer alerji yapan gıdaların da bebeğin beslenmesinden çıkarılması ve özel alerji maması verilmesi gerektiğini açıkladı.

Anne sütü alan bebeklerde de besin alerjisi görüldüğünü anlatan Gülcan, annenin beslenmesindeki süt ve süt ürünlerinden de bebeğin alerji olabileceğini kaydetti. Gülcan "Son yıllarda besin alerjisi görülme oranı arttı. Bunun da doğal olmayan, katkı maddeli gıdalarla beslenme nedeniyle olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Alerjiler akciğerlerde hırıltı, geçmeyen öksürükler, nefes darlığı, ciltte egzama benzeri döküntüler, sindirim sisteminde de gaz, karın ağrısı, bulantı, ishal, kabızlık ve kanlı kaka gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Cihan