Aydın Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi"nde tedavi gören hastalar, Kemal Sunal filmleri ile moral buluyor. Kemal Sunal Filmlerini izleyen hastaların moral seviyesinin daha yüksek olduğunu belirten Aydın Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi Hekimlerinden Muhammet Gökhan Aksu, hastanede hastalara terapi amaçlı Kemal Sunal filmleri izlettirdiklerini bunun da faydasını gördüklerini söyledi.
Aydın Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastalar Kemal Sunal"ın komedi filmleriyle moral buluyor. İnsanların psikiyatri servislerine bakış açılarının değişmesi ve hastaların tedaviye daha iyi yanıt vermesi için çeşitli sosyal etkinliklerin düzenlendiği serviste ayrıca hastalar günün belirli saatlerinde kitap okuyup spor yapabiliyor.
Aydın Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi hastalarına ilaç tedavisinin yanı sıra ilginç yöntemlerle terapi edilmeye çalışıyor. Serviste, hastaların hayata daha iyi tutunmaları ve hayata bakış açılarının değişmesi için haftada bir gün sinema günü etkinliği düzenlenirken, günün belirli saatlerine okuma ve spor yapma zamanı var. Hastalara el işi kurslarının da verildiği serviste hastalar sinema günlerinde en çok Kemal Sunal"ın komedi filmlerini rağbet gösteriyor. İzlenecek filmleri hastaların belirlediği Psikiyatri Servisinde yapılan bu çalışmalardan hem görevliler hem de hastalar memnun.
“KARANLIK KASVETLİ PSİKİYATRİ KOŞULLARI GERİDE KALDI”
Psikolojik rahatsızlıklarda ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmadığını belirten Aydın Devlet Hastanesi Psikiyatri Hekimlerinden Dr. Muhammet Gökhan Aksu, hastaların hem tedavilerini hem de sosyal ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyledi. İnsanların psikiyatri servislerine ön yargılı baktıklarını kaydeden Dr. Aksu, “Psikiyatride ilaç tedavisi tek başına yeterli değildir. Bizim bakışımız hastalarımızın biyo-pisiko sosyal bir varlık olmasından dolayı ilaç tedavilerinin dışında burada yattıkları dönemlerde diğer ihtiyaçlarına yönelik hem psikolojik hem de sosyal destekleri de sağlamaya çalışıyoruz. Eskiden inanılan karanlık kasvetli psikiyatri kovuşları yerine artık hastalarımızın gününü geçirdikleri ilaç tedavilerinin dışında sosyalleşebildiği ortamlar oluşturmaya çalışıyoruz. Hasta buraya "burada bana ne yapacaklar, neden buraya yattım" korkularıyla geliyor zaten. Oysa hasta buraya geldiği zaman burada da hayatın devam ettiğini burada tedaviyle ilgili bir ekibin olduğunu görüyor. Hele hele ruh sağlığı hastalıkları ve bazı grup hastalarda akıl sağlığında bozulma ve düşünce bozuklukları işi farklı bir boyuta taşıyor. Yaşadığı gerçeklerden ayrılıyor. Onu tekrar bulunduğu hayata çekmek ve bu korkularını azaltmak için ilaçlar tek başına yetmiyor. Bu tür çalışmalar bizim burada sağlamaya çalıştığımız birlikte vakit geçirebilme, hastanın hayatın devam ettiğini fark ettirebilme, onun önemli bir varlık olduğunu hissettirmek ve onun korkusunu azaltmaya yönelik tedbirlerdir. Amacımız burada film oynatmak ya da film izlettirmek değil. Hastanın tedavisini kolaylaştırmak” diye konuştu.
“İNEK ŞABAN HASTALARIN EN FAZLA TERCİH ETTİĞİ KARAKTER”
Psikiyatri Servisinde uygulanan çeşitli yöntemlerle zor durumda olan hastaların servisteki görevlilere bakış açılarının değiştiğini kaydeden Dr. Muhammet Gökhan Aksu “Göreceli olarak zor durumda olan psikiyatri hastaları bu gibi ortamlar sayesinde hem tedavi görüyor, hem de bize olan güvenleri artıyor. Kemal Sunal filmlerini biz kendimiz seçmiyoruz. Hastalar sinema gününde izleyecek oldukları filmleri kendileri seçiyor. Hastalarımızın Kemal Sunal filmleri izlemesine biz de tasvip ediyoruz. Çünkü Kemal Sunal"ın filmleri her dönemde gözde filmlerdi. Ve hayatın gerçeklerini komedi şeklinde anlatan filmler. Bu filmlerin oynatılması biraz daha hastaların kolay seyredebilecekleri kendilerini iyi hissedebilecekleri yine böyle halkın içinden gelen esprileri ve halkın içinden gelen olayların anlatıldığı filmlerle hastaları bir arada tutmaya çalışıyoruz. Kemal Sunal filmleri bizim için tedavide biraz daha kolaylaştırıcı oluyor” ifadelerine yer verdi.