Ancak Yunan makamlarından iade ile ilgili cevap gelmedi.
Yunanistan ile Türkiye arasında doğal sınır olan Arda Nehri'ni geçerek Türkiye'ye gelen ve Kastaniesli bir çiftçiye ait olduğu belirlenen montofon cinsi inek, 12 gün önce sınırda nöbet tutan askerlerce yakalanmış ve gümrük yetkililerine teslim edilmişti.
Edirne Tarım Müdürlüğünce herhangi bir hastalığı olup olmadığının tespiti için Edirne Canlı Hayvan Borsası'nda karantinada tutulan inek, karantina süresi dolduktan sonra Yunan makamlarınca geri alınmaması halinde, ''devlet malı'' sayılacak. Bu durumda da tasfiye mevzuatına göre işlem görüp, satılacak.
Edirne Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ineğin 21 günlük karantina süresi sonrasında teslim edilebilmesi için Yunan makamlarına yazılan yazıya yanıt gelmedi.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, ineğin Yunanistan'a canlı hayvan girişleriyle ilgili mevzuata uymayacağı gerekçesiyle geri alınmayacağı yönünde tahminleri olduğunu belirttiler.
İNEK, İADE ALINMAZSA TASİŞ'TE SATIŞA ÇIKACAK
Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) Edirne Şube Müdürlüğü yetkilileri ise ineğin ''devlet malı'' sayılması halinde ve Tarım İl Müdürlüğünün karantina süresi sonrası ''tüketilebilir, sağlıklıdır'' raporunun vermesinin ardından ''bekletilmeyecek eşya'' kapsamında tasfiyesinin yapılacağını bildirdiler.
Yetkililer, tasfiye şartları oluşmuş hayvanların satışa çıkarılmadan önce kamu yararı gözetilerek kamu kuruluşları ya da özel izinle kurulmuş dernek ya da vakıflara bedel karşılığı verilebileceğini belirttiler.
Yunanistan'dan Türkiye tarafına geçen inek için uygulanan 21 günlük karantina süresi, 29 Temmuz Çarşamba günü sona eriyor.